banner2
Öne Çıkanlar Urfa Şanlıurfa Balıklıgöl Urfa Haberleri Yetim Der Onur Bilgen

Kalp hastalıklarından korunmak elinizde
Bunun yanı sıra; yüksek kan basıncı, angio (göğüs ağrısı), kan dolaşım bozukluğu ve anormal kalp atışları da görülen diğer kalp hastalıklarındandır. Kalp kaslarına giden kan miktarının tümüyle durması ya da azalmasından kaynaklanan iskemik kalp hastalıkları ise; ölüm nedenlerinin dörtte birini oluşturmaktadır. Bu tip kalp hastalıklarının nedeni  ise damar sertliği olarak bilinen ateroskleroz' dur  ve damarların daralıp tıkanmasına  neden olur.



Kolesterol  ve yağlı maddeler damar çeperlerinde birikerek  damarın daralıp esnekliğinin kaybolmasına neden olur. Bu durum yaşla beraber, yaşam  tarzı  ve beslenme alışkanlıklarına  göre ilerleyebilir. Asıl  gerçek ise; kalp hastalıklarının  birçoğunun önlenebilir olmasıdır.



Ülkemizde oluşan kalp hastalıklarının ana nedenlerinden birisi beslenme alışkanlıklarıdır. Ülkemizde tahıl ve karbonhidratlı besinlere  dayalı beslenme şeklinin  abdominal bölge yağlanması (göbek , bel çevresi ve kalça bölgesinin yağlanması) ile beraber şeker hastalığı ve kalp hastalıkları riskini  ortaya çıkardığı  bilinmektedir.



KALP HASTALIKLARI İÇİN RİSK ALTINDA MISINIZ ?

Bir çok etmen kalp hastalığına zemin hazırlamaktadır. Bu etmenler ;



"Kan kolesterol düzeylerinin yüksek olması



"Yanlış beslenme alışkanlıkları



"Yüksek kan basıncı



"Sigara içme



"Hareket azlığı



"Şişmanlık



"Diabet



"Stres



"Ailede kalp hastalığı öyküsü



"Menapoz



"Yaşın 55 üzeri olması



KOLESTEROL   NEDİR ?

Kolesterol, bazı vücut fonksiyonları için az miktarda ihtiyaç duyulan yağ benzeri bir maddedir. Kanda yüksek miktarlarda bulunması önemli bir sağlık sorunudur. Yüksek kan kolesterol düzeyinin kalp hastalıkları ile ilişkili olduğu ve kan kolesterol düzeyinin düşürülmesinin, kalp hastalıklarına yakalanma riskini  azalttığı bilinen bir gerçektir. Her bireyin kan dolaşımında bir miktar kan kolesterolü bulunmaktadır ve bu normaldir. Ayrıca, vücut fonksiyonlarının  yürütülmesi için  de diyetle  bir miktar kolesterol alımının gerekli olduğu  bilinmektedir. Ancak kan kolesterol seviyelerinde aşırı yükselmelerin olması  sorun oluşturabilir.



KAN  KOLESTEROL SEVİYESİ NEDEN YÜKSELİR ?

Kolesterol seviyesinin yüksek seyretmesinin tek bir nedeni yoktur. Bazı kişilerde genetik yatkınlık olabilir. Kalp hastalığı olan ailelerde genetik yapıdan çok, farklı özellikler etkili olmaktadır. Çünkü aynı aileden olan bireyler  benzer yaşam şekli ile yaşarlar. Beslenme açısından düşündüğümüzde ise; şişmanlık  ve kolesterolden zengin beslenme de kan kolesterol düzeyini etkileyen diğer etmenlerdendir. Kalp hastalığı oluşumundaki risk etmenlerinden  korunmak için, düzenli olarak yaptırılan kan tetkiklerinde kan lipit düzeylerinin istenilen aralıklarda olması gerekmektedir.



İstenilen Kan  Lipid (Kan Yağları) Düzeyleri



Total Kan Kolesterolü  <200mg/dL



LDL    <130mg/dL



HDL      >35mg/dL



Kan Trigliseritleri    <250mg/dL



KOLESTEROL VE BESLENME



Yüksek kan kolesterol düzeyini düşürmek için; beslenmenizde yağ tüketimini dengeleyin. Diyetten yağı tamamen kaldırmak çok doğru değildir. Sağlıklı olmak için yağa da ihtiyaç olduğu unutulmamalıdır.



YAĞ TÜKETİMİNDE AŞIRIYA KAÇMAMAK İÇİN: Yağdan zengin besinleri tüketmemeye özen gösterin. Günlük diyetinizde dengeli bir sıvıyağ örüntüsü oluşturun. Kızartılmış kavrulmuş besinlerden uzak durun. Et konulan yemeklere yağ eklemeyin.Kaymak, krema, mayonez gibi fazla yağlı besinlerden uzak durun. Hazır besinlerin düşük yağlı olanlarını tercih edin. Süt ve süt ürünlerinin az yağlı ya da yağsız olanlarını tercih edin

Besinlerin etiketlerini ve yağ içeriklerini okumayı alışkanlık haline getirin.



YAĞ SEÇİMİNİZİ DİKKATLİ YAPIN:



Günlük toplam yağ tüketiminizde, doymuş yağlar yerine doymamış yağları tercih ediniz. Hayvansal kaynaklı yağlar ve margarinler yerine bitkisel sıvı yağları ( ay çiçek, mısırözü, ve zeytin yağı ) kullanarak bunu sağlayabilirsiniz.



DAHA FAZLA POSADAN ZENGİN BESİNLER TÜKETİN: Posadan zengin besinleri tüketmek kan kolesterol düzeyini  düşürmektedir. Normal ekmek yerine kepekli ekmeği tercih etmek, daha fazla sebze ve meyve tüketmek, kabukları ile yenilebilen meyveleri kabukları ile beraber yemek, öğünlerde kuru fasulye - nohut gibi kurubaklagil yemeklerine yer vermek  posa tüketimini artırmak için önerilebilir.



DAHA FAZLA SEBZE VE MEYVE TÜKETİN: Sebze ve meyveler yağlardan fakir olmalarının yanında tokluk hissi sağlayarak yağlı besinlerden uzak durulmasını sağlarlar. Aynı zamanda; mineral, vitamin ve posa içerikleri de yüksektir. Ayrıca kolesterol düşürücü etkileri de vardır. Bu nedenle Günde en az beş porsiyon sebze ve meyve tüketmelisiniz.



ŞEKER TÜKETİMİNİZİ AZALTIN: Aşırı miktarda tüketilen şeker ve şekerli besinler,  karaciğerden salgılanan kolesterol miktarını arttırarak kan kolesterol düzeylerinde yükselmelere neden olur. Ayrıca fazla enerji almanıza neden olarak aşırı kilolara ve de kalp hastalığı riskine neden olur. Bu nedenle , şeker ve şekerli besinleri dikkatli tüketiniz.



UNLU VE TAHIL İÇEREN BESİNLERİN TÜKETİMİNİ KONTROL ALTINA ALIN: Unlu  ve tahıl içeren besinleri (beyaz ekmek,makarna vb) bol miktarda tüketmek beraberinde şişmanlığı getirmektedir. Bu durum ise karaciğerden kolesterol üretimini ve kalp hastalıkları riskini artırıcı rol oynamaktadır. Bu nedenle bu tür  besinlerin tüketimini diyetinizde kontrol altına alınız.



KOLESTEROL  İÇEREN BESİNLERE DİKKAT EDİN: Kolesterol içeren besinlerden olan; et, tavuk, süt, balık, yumurta gibi besinlerin diyetten tamamen çıkarılmasına gerek yoktur. Ancak sucuk, salam, sosis gibi işlenmiş etler ve karaciğer, dil gibi sakatat etleri çok yüksek miktarlarda kolesterol içermekte olup besin değerleri de önemsizdir. Bu nedenle bu  besinleri diyetten tamamen çıkarmak gerekmektedir.



Kırmızı et yerine beyaz et tüketmek ve süt yoğurt tüketiminde yağsız olanları tercih etmek içeriklerinde bulunan kolesterolü en az miktarlarda almamızı sağlar.



FİZİKSEL AKTİVİTENİZİ ARTIRIN: Düzenli olarak yapılan spor, yüksek kolesterol seviyelerini düşürmede yardımcı olmaktadır. Yaşamınızda spora yer vermek ,  kalp hastalıklarına yakalanma  riskini en aza indirecektir.



HAFTADA EN AZ İKİ  KEZ BALIK TÜKETİN: Balık içerdiği bazı yağ asitlerinden dolayı,  istenmeyen kolesterol miktarlarında düşürücü ve  kalp hastalıklarından koruyucu etki göstermektedir. Bu nedenle et tüketiminizde tercihinizi balıktan yana yapınız.



FAZLA KİLOLARINIZDAN KURTULUN: Yapılan araştırmalar;  vücuttaki fazla kilolardan  her yüzde 10'luk bir kaybın, kalp rahatsızlıkları ve bir çok hastalığa yakalanma riskini azaltmada yardımcı olduğunu göstermektedir. Bu nedenle ağırlığınızı kontrol altına alınız.

Uzman Diyetisyen Banu TOPALAKÇI / Bugün gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.