banner2
Öne Çıkanlar Urfa Balıklıgöl Urfa Haber Sanlıurfa büyükşehir

Kahta'da ağrısız endoskopi hizmeti

Kahta Devlet Hastanesin'de yeni açılan endoskopi ve klonoskopi görüntüleme hizmetleri, Kahta halkına haftada 2 gün olmak üzere hizmet vermeye başladı. Uzm. Dr. Mustafa Kalkan tarafından hastalar ağrısız bir şekilde endoskopi olabiliyor ve hiçbir ağrı hissetmiyor.

Endoskopi hakkında bilgi veren Kalkan, “Gastroenteroloji mide ve bağırsak hastalıklarıyla ilgilenen bir bilim dalıdır. Aslında bunun içerisine mide ve bağırsağın yanı sıra karın içi organları pankreası, karaciğeri, safra yollarını da katmak gerekir. Dolayısıyla geniş yelpazede birçok organı ve sistemi ilgilendiren bilim dalıdır. Endoskopi ise içi boş organların değerlendirilmesine yönelik yapılan bir işlemdir. Yemek borusu, mide, on iki parmak bağırsağı, ince bağırsaklar, kalın bağırsaklar da içi boş organlar olarak değerlendirilebilir.” dedi.

Endoskopi kimlere yapılır, nasıl yapılır?

Endoskopinin kimlere yapılacağını anlatan Kalkan, “Endoskopi sistemin özellikle üst gastrointestinal dediğimiz yemek borusu, mide ve on iki parmak bağırsağına (duodenum) ait yakınmaları olan insanlara ait yaptığımız bir işlemdir. Bu işlemi yapmak için hekimin bu işlemi gerekli görmesi lazımdır. Neden böyle? Çünkü işlemin kendine göre ciddi riskleri ve bir maliyeti vardır. Ayrıca bu işlem invaziv bir işlemdir. Yani yabancı cisimle girip mide içinde bir takım uygulamalar yapıyorsunuz. Yani keyfi yapılacak bir işlem değildir.” diye konuştu.

Sabah endoskopik işlem görecek bir hastanın gece 00.00’dan itibaren bir şey yememiş olması gerektiğini belirten Kalkan, “Hastaya boğaz bölgesine, yutak bölgesine, ağız içine bir spreyle mukozal anestezi yapan, lokal anestezik bir sprey sıkıyoruz. Sprey o bölgede bir duyu kaybı yani uyuşukluk oluşturuyor. Bununla o bölgedeki hastanın reflekslerini kısmen ortadan kaldırılmış oluyor. Refleksi ortadan kalkmış bilinçli bir hasta, sizin komutlarınıza da uyuyor, dolayısıyla hastaya boğaz bölgesinden yemek borusuna geçerken, yutkunma komutunu veriyoruz, hasta yutkunduğunda da biz yemek borusuna girip işimizi yapmaya başlıyoruz.” şeklinde konuştu.

Endoskopi kaç dakika sürer?

İşlemin ortalama süresinin 10-15 dakika sürdüğünü dile getiren Kalkan, son olarak şunları söyledi: “Daha az sürede bakılmış, hemen girip, alanların değerlendirilmediği, havayla her yerin şişirilip görülemediği durumda işlemimiz eksik olabilir. Dolayısıyla görünen küçük bir lezyonu atladığınızda takip eden dönemde buradan kötü sonuçlar ortaya çıkabilir. Bunun için işlem süresini optimal tutmak endoskopik işlemlerde oldukça önemli.” (Ömer Faruk Aydın - İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.