banner2
Öne Çıkanlar Urfa Urfa Balıklıgöl ABD Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin MHP

İnsan Hakları Temel Değerleri ve Meslek Etiği Kuralları Yargılanamaz

Kolluk güçlerinin yanında hastayı muayene etmeyi reddeden doktor hakkında soruşturma açıldı. Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası doktor Naki Bulut’a sahip çıktı.

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Şanlıurfa Şube Yönetim Kurulu Adına adına açıklama yapan  Dr. Onur Naci KARAHANCI ; İnsan Hakları Temel Değerleri ve Meslek Etiği Kuralları Yargılanamaz" dedi.

işte o açıklama;Adalet, İçişleri ve Sağlık Bakanlıkları arasında imzalanan, hasta ve tutuklu hakları gibi tıbbi ettiği de yok sayarak keyfi bir şekilde düzenlenen Üçlü Protokol bugüne kadar yaşam hakkının kaldırılmasından, sağlık hakkının engellenmesine kadar bir dizi olumsuzluğa yol açan uygulamaların gerekçesi olmuştur.
"Hekimlik mesleği ve sağlık hizmetinin nasıl yürütüleceği, ulusal sağlık mevzuatında, TTB Hekimlik Meslek Etiği Kuralları’nda, Tıbbi Deontoloji Tüzüğü’nde, Hasta Hakları Yönetmeliği’nde, Uluslararası Sözleşmelerde, İstanbul Protokolü’nde ve Dünya Tabipler Birliği Bildirgeleri’nde tanımlanmıştır.
Bu protokoller ve kanunlara göre;
“Hekimler hastaların, ırk, dil, din ve mezhep, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, ekonomik ve sosyal durumları ile sair farklılıkları dikkate almadan mesleklerini yürütmek zorundadır. Tutuklu ve hükümlülerin muayenesi de öteki hastalarınki gibi, kişilik haklarına saygılı, hekimlik sanatını uygulamaya elverişli koşullarda yapılmalı ve onların gizlilik hakları korunmalıdır. Polis ya da diğer kolluk görevlileri hiçbir zaman muayene odasında bulunamaz. Hekim ve sağlık çalışanının, bu koşulların sağlanması için ilgililerden istekte bulunma hakkı ve sorumluluğu vardır”
Üçlü protokol ile cezaevlerindeki güvenlik ve sağlık hizmetleri düzenlenmektedir. 2003 yılında yürürlüğe giren bu protokolün 61.nci maddesi tutuklu ve hükümlülerin muayene ve tedavisini düzenlemektedir: Bu madde “güvenlik görevlilerinin (Jandarma-İnfaz memuru-polis vb.) muayene ve tedavi sırasında odada bulunmasına izin vermektedir. Tutuklu ve hükümlüyü diğer hastalardan ayıran bu uygulama, ikinci bir ceza anlamına gelmekte, sağlığa ulaşma hakkını ihlal etmektedir.
Yakın geçmişte böyle bir durum, kolluk kuvvetleri içerideyken hastasını muayene etmek istemeyen Dr. Naki BULUT’un başına gelmiş, bekleme sırasında nakil aracının yaktığı benzin hesap edilerek “devleti zarara uğrattığı” gerekçesiyle 19.20 TL para cezası ile cezalandırılmış ve hakkında soruşturma açılmıştır. Dr. Naki BULUT’a ve en son Dr. Sadık Çayan MULAMAHMUTOĞLU’ na soruşturma açılmasına neden olan, adli muayene süreçlerinde sıkça yaşanan bu durum, hemen her gün bu olaylarla karşı karşıya kalan tüm hekim ve sağlık çalışanlarını çok yakından ilgilendirmektedir.

Üçlü protokol;
•    Hasta Hakları Yönetmeliğine,

•    Yataklı Tedavi Kurumları İşletme Yönetmeliğine,
•    Tıbbi Deontoloji Tüzüğüne,
•    TTB Disiplin Yönetmeliğine,
•    Hekimlik Meslek Etiği Kurallarına,
•    Dünya Tabipler Birliği PORTEKİZ, AMSTERDAM ve İSTANBUL bildirgelerine,
•    en önemlisi, İnsan Hakları ve Uluslar Arası sözleşmelere aykırıdır.
Bütün bu nedenlerle,
Meslek sırrını yok eden,
Tutuklu ve Hükümlülerin sağlığa ulaşma hakkını ihlal eden,
Savunma hakkını ortadan kaldıran,
Hekim ve sağlık çalışanlarının onurunu zedeleyen bu protokol kaldırılmalıdır.
Sağlık Emekçileri olarak; yetkililerden bu protokolün kaldırılmasına dair açıklama ve somut adım bekliyoruz. Sağlık Bakanlığını, İnsan Hakları temel değerlerini hiçe sayan ve meslek etiğini ortadan kaldıran bu protokolden imzasını acilen çekmeye çağırıyoruz.  Bunun için mücadelemizin devam edeceğini, evrensel hukuk ve insan haklarına aykırı uygulamalara karşı çıktıkları için soruşturmaya maruz kalan tüm sağlık emekçilerinin yanında olacağımızı bir kez daha tekrar ediyoruz



www.balikligol.com

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.