banner2
Öne Çıkanlar Urfa Urfa Balıklıgöl ABD Suruç İstanbul

İlaçta indirime gidildi

2010 yılında ilaç harcamalarına ayrılan 14,6 milyarlık bütçe aşılınca Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), firmaların devlete sattığı ilaç üzerinden yüzde 10 daha iskonto yaptı. İndirim, 5 gün sonra eczanelerde uygulanmaya başlanacak.

Kış aylarında daha çok eczaneye uğramak zorunda kalanlar ilaçta yaşanan çifte indirimle sevinecek. İlk indirim Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından ilaç firmalarına verilen 2010 yılı 14,6 milyar liralık bütçenin aşılması üzerine gerçekleşti.

SGK, firmaların devlete sattığı ilaçlar üzerinden uygulanan kamu kurum iskontoları oranını ortalama yüzde 10 indirdi. İndirim 5 gün sonra yürürlüğe girecek.

İkinci indirim ise Türkiyede ilaç fiyatlarını belirleyen Sağlık Bakanlığı İlaç Eczacılık Genel Müdürlüğünden geldi. Müdürlük ilaç fiyatlarını belirlediği referans ülkelerden biri olan Yunanistandaki düşüşleri gerekçe göstererek 150 civarında ilacın fiyatını indirdi.

SGK, 2010 yılı ilaç harcamalarını kontrol altına almak için global bütçe uygulamasına geçmişti. Bir yıl boyunca firmalara ilaç harcamaları için 14,6 milyar liralık bütçe belirleyen SGK, bunun 13 milyar 175 lirasını Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) hastalarına, geri kalanı ise yeşil kartlılara ayırmıştı. SGK, bu hedeflerin aşılmasıyla kamu kurum iskontolarını yeniden düzenledi. Buna göre mevcut yüzde 23 olarak uygulanan indirimlere ilave olarak yüzde 9,5lik ekleme yapıldı. SGK bu indirmelerden ayrı olarak eczanelerin cirolarına göre genel bir eczacılık indirimi de yapıyor.

İlaçtaki ikinci indirim dalgası İlaç Eczacılık Genel Müdürlüğünden geldi. Müdürlük, ilaç fiyatlarını belirlerken Avrupadaki bazı ülkeleri referans kabul ediyor. Bunlardan biri olan Yunanistan, geçtiğimiz aylarda ekonomik krizin etkisiyle ilaç fiyatlarında indirime gitti. Bunun üzerine Genel Müdürlük, 150 ilacın fiyatını indirdi. İndirimler 20 Aralıka kadar yansıtılacak.

Eczacılar: Zararı hep biz görüyoruz Fiyatlardaki indirimden en çok eczacılar sıkıntı çekiyor. Özellikle SGKnın beş günlük süresini yetersiz bulan eczaneler, indirimden kaynaklanan zararı ilaç firmalarının karşılamadığını ve mağdur olacaklarını kaydetti.

Tüm Eczacı İşverenleri Sendikası Başkanı Nurten Soydan, kamu kurum indirimleriyle eczacıların ilaçlardan yüzde 10 oranında zarar gördüğünü anlattı. Şanlıurfa Eczacı Odası Başkanı Nejdet Bayık da, Reçete ya da kutu başı eczacıya sabit bir ücret ödenmesi eczacıyı zarardan kurtarır. dedi.

Çağlar avcı /  zaman

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.