banner2
Öne Çıkanlar Sanlıurfa Urfa URFASPOR Diyarbakır Faruk Çelik

Hurmanın Bilinmeyen Faydaları

Hurma, Ramazan ve özellikle de iftar ve oruç açma ile özdeşleşen meyvelerden bir tanesidir. İçeriğinde çok sayıda vitamin ve mineral bulunduran hurmanın faydalarını saymakla bitirebilmek pek de kolay değildir.


Daha önceleri hurmanın "doğanın şekerlemesi" şeklinde adlandırıldığını duymuştum ve şimdi bu tanımın doğru olduğunu düşünüyorum. Bu meyve özellikle de Ramazan'da alışveriş listesinin başında çünkü bizler tatlı tüketmeyi seviyoruz ve eğer tatlı yiyeceksek, bu en az zarar veren ve hatta bize biraz faydası dokunan bir yiyecek olsun. Bu nedenle de Ramazan'da hurmaya hücum!

Şeker dolu ama tam bir besin deposu

Hurma düşük kalorili ya da düşük şeker içerikli bir besin değildir. Tek bir hurmada 15-20 kalori mevcuttur, bu değer tek bir tane yerseniz çok da kötü değil ancak hiç kimse bir taneyle yetinmez. Bir hurma tanesinde neredeyse mükemmel denebilecek derecede 1.1 oranında kalsiyum ve magnezyum (15 mg'a 14 mg), 1.5 gr lif ve 160 mg 'dan daha fazla kalp sağlığı açısından önemli olan potasyum vardır. Hatta içinde bir miktar A vitamini, ayrıca değişik miktarlarda yarım düzine kadar diğer vitamin ve mineral mevcuttur.Tüm bunları ticari amaçlı şekerlemelerin birçoğu için söyleyemezsiniz!

Journal of American College of Nutrition 'da yayımlanan kapsamlı bir araştırmada Dr.Harold Miller ve arkadaşları hubutat, sebze ve meyvelerin antioksidan içeriklerini besinlerin TE'ler (troloks eşdeğerlilik) olarak adlandırılan birimler dahilinde değerlendiren karmaşık bilimsel bir yöntem kullanarak incelediler. Bulgular şaşırtıcıydı. Dr. Miller çoğu popüler sebzenin antioksidan değerinin nispeten düşük olduğunu keşfetti. Araştırmacılar meyveler arasında kırmızı eriğin en yüksek TE değerine (2200) sahip olduğunu buldul. Yemişler arsında böğürtlen 5500 gibi büyük bir farkla birinci geldi. Kuru meyveler arasında kazanansa hurmaydı! TE puanlamasında hurma en yakın takipçisi olan  kuru üzümü 6600 'lük bir rakamla geride bıraktı.

Kimler hurma yemekten sakınmalı ?

Eğer metabolik sendromu yada diyabette dahil olmak üzere kan şekeriyle ilgili bazı sorunlar yaşıyorsanız ya da eğer kilo vermeye ve şekerinizi kontrol altında tutmaya çalışıyorsanız bu yiyeceğin tüketimine dikkat etmelisiniz.

Günde 2-3 adet ve iftarda tüketilecek hurma size her açıdan sağlıklı kılacaktır. Hurma badem, fındık ve cevizle birlikte tüketildiğinde özellikle uzun bir yürüyüş için mükemmel enerji karışımını yaratır.

İftarda hurma

İftar vakti; vücudun beyin ve sinir hücreleri için gerekli olan glikozun en kolay şekilde karşılanması gereken öğündür. Hurma bunun için çok iyi bir kaynak olup, düşük kan glikoz düzeyini normal düzeye getirmek için yeterlidir. Fibrin içeriği açısından da dengeli bir kan şekeri artışı sağlayacaktır.

İftar sonrası: Hurma sütü

Birkaç hurmayı küçük parçalara ayırıp ılık süt ve tarçınla karıştırarak gecenin ilerleyen saatinde başvurabileceğiniz rahatlatıcı bir içecek hazırlayabilirsiniz. Bu şekilde kendinize  inanılmaz lezzetli bir içecek sağlamış olacaksınız.

 

Günde 2 hurmanın sağladığı önemli faydalar:

"Kabızlık başta olmak üzere, hazımsızlık, sindirim sistemi problemleri, mide bulantısı, iştahsızlık, zayıflık, kalp problemleri ve  kansere karşı koruyucudur.

"Anne adayları için doğumu kolaylaştıran, emziren kadınların ise süt miktarını arttıran etkisi vardır.

"Düzenli tüketilen hurma göz sağlığını korurken, özellikle gece körlüğünü iyileştirici özellik göstermektedir.

"Lif oranının yüksek olması dolayısı ile kabızlığa karşı iyi geldiğinden de söz etmek gerekmektedir. Bir bardak suyun içerisine akşam konulan iki tane hurma, sabah aç karnına içildiğinde, kabızlık sorununu ortadan kaldırmaktadır. İçerisine 1 yemek kaşığı keten tohumu ve 1 tatlı kaşığı da zeytinyağı koyduğunuzda etkisi daha da artacaktır.

"Kötü huylu kolesterolü düşürür.

"Karaciğer yağlanmasını önler ve toksik maddelerin atılımı kolaylaştırır.

"Hücre yaşlanmasından koruyucu etkisi vardır. Gençlik iksiri olarak değerlendirilebilen hurma, bu özelliği ile antioksidan etki göstermektedir.

"Aç karnına tüketilen hurmanın bağırsak parazitlerini öldürdüğü bilinmektedir.

Sıvı alımını ve tansiyonu dengelemek için

Yaz sıcaklarıyla karşıladığımız Ramazan günlerinde oruç tutacak kişilerin en çok düşündükleri konulardan biri susuzluk.

Hayatımızın ve metabolizmamızın kaynağı olan su, bu ay süresince olabildiğince fazla miktarlarda tüketilmelidir. Susuz kalan vücut; yorgunluk, kas krampları, deride kuruma, sindirim sisteminde zorluk, sersemlik ve sıcaklık hissine sebep olur. Dolayısıyla iftar sahur saatleri arasında saat başı 1-2 bardak su, şekersiz komposto ve limonata tüketilmelidir. Bunun için saatimizin hatırlatıcısını kurmak en kolay yöntem olacaktır.  Yine sahurda su oranı yüksek meyveleri (karpuz gibi) mönüye dahil etmek ya da ara öğün olarak tüketmek fayda sağlayacaktır.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.