banner2
Öne Çıkanlar Sanlıurfa Urfa URFASPOR Diyarbakır Faruk Çelik

Her sağlıklı insan engelli olabilir

Diyarbakır’ın Yenişehir ilçesinde doğuştan ya da sonradan uzuvlarını kaybeden engelliler için hizmet veren ortez-protez uzmanı Şeyhmus Tekin ve firma yetkilisi Muhittin Seçen ortez-protez imalatı hakkında bilgi verdi.

Türkiye’nin birçok yerinden gelen engellileri tedavi eden merkez, her yıl çok sayıda kişinin protez ihtiyacını karşılıyor. Merkezde, protez takılması doktor tarafından onaylanan hastalar, protezlerinin imalatı için atölyeye alınıyor.

Engellilere hizmet verilen ortez-protez imalatında hastalara hangi şartlarda ve hangi imkanlarda hizmet sağlandığı sorularını yanıtlayan firma yetkilisi Muhittin Yalçın, hastaların atölyedeki çalışmaları neticesinde birçok imkana kavuştuklarını belirtti.

Kendilerinin malzemeleri alıp satmak yerine malzemeleri hastalara uygun bir şekilde atölyelerinde imal ettiklerini belirten Yalçın, hastaların ihtiyacı olan bütün ürünlerin atölyede hastalara göre imal edilmesinin hem kendi açılarından hem de hasta açısından sağlıklı ve faydalı olduğunu ifade etti.

Firma bünyesinde deneyimli personeller ile ortez - protez imalatı yaptıklarına dikkat çeken Yalçın, fizik tedavi ve rehabilitasyon ürünleri, ortopedi ürünleri, elektro terapi cihazları ve tıbbi sarf malzeme hizmeti verdiklerini söyledi.

Engellilere verilen hizmetleri sıralayan Yalçın, “Hastalar için ortopedik tabanlık, yürüme cihazı, Kalça çıkıklığı, korse, el bileği, ayak bileği gibi birçok bölümde hizmet veriyoruz. Bunların yanında takma kollar, takma ayaklar elektronik cihazlar ile hizmet veriyoruz. Evlerinden servisle alınan hastalar, protezleri üretilip takıldıktan sonra servisle evlerine bırakılıyor.” dedi.

Hastaların önünden her türlü engelin kalkması için çalıştıklarını söyleyen protez uzmanı Şeyhmus Tekin, her sağlıklı insanın bir engelli olabileceğine dikkat çekerek, yediden yetmişe her yaştan, her meslek grubundan hastaya tedavi olanağı sunduklarını ifade etti.

Protezin heyet raporuyla devlet tarafından karşılandığını söyleyen Tekin, "Aktif vakumlu protez önceden sadece gaziler için devlet tarafından karşılanıyordu. Artık hastanelerden alınan heyet raporu doğrultusunda ihtiyacı olan her engelli bireye bu protez takılabiliyor. Maliyetleri bin ila yüz bin lira arası değişen bu protezlerin masraflarını devlet karşılıyor." diye belirtti.

Atölyede kendi ürettikleri protezleri hastalara uyguladıklarını aktaran Tekin, "Ortopedik tabanlığından, yürüme cihazından, korsesine kadar hepsini atölyemizde yapıyoruz. Önemli olan hastanın ihtiyacına göre protez seçimi yapmak. Mesela hasta eğer sporcuysa ona göre protez yapıyoruz. Hasta eğer ev hanımıysa ona göre yaparız. Öğrenciyse ona göre yaparız.” ifadelerini kullandı. (M. Sıddık Bilge –İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.