banner2
Öne Çıkanlar PapeAlioune Ndıaye Pamuk (Kütlü) Pakistan MİLGEM Korvet Projesi MİLGEM Korvet Projesi Şifaiye Medresesi

Hem Uzadık Hem Şişmanladık

Bilim insanları, Türkiyede yaşaşanların son yıllarda uğradığı fiziksel değişiklikleri ortaya koydu. Son 12 yılda hem boyumuz hem, yaşımız uzadı. Bir kötü tarafı ise şişmanladık. İşte çarpıcı rakamlar.

Antalyada düzenlenen 32. Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Kongresi sona erdi.

Kongreyle ilgili düzenlenen basın toplantısında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Sağlık Bakanlığı işbirliğinde 12 yılda 15 ilden 20 yaş üzeri 26 bin 499 kişinin katılımıyla Türkiye Diyabet, Hipertansiyon, Obezite ve Endokrinolojik Hastalıklar Prevalans Çalışması 2 saha araştırmasının sonuçları açıklandı.

TÜRK HALKI ŞİŞMANLADI

Araştırma sonuçları Türkler üzerinde ilginç verileri ortaya çıkardı. Araştırmaya göre son 12 yıllık süreçte erişkin nüfusunun yaş ortalamasının 4 yaş arttığı ortaya çıktı.

Ortalama kadın ve erkek boyunun 1er santimetre arttığının belirlendiği araştırmada, kadınların 6 kilogram, erkeklerin ise 8 kilogram şişmanlandığı belirlendi.

Araştırmaya göre kadınların bel çevresinin 6 santimetre, kalça çevresinin ise 7 santimetre, erkeklerin bel çevresinin 7 santimetre, kalça çevresinin 2 santimetre genişlediği belirlendi.

Toplantıda konuşan Prof. Dr. İlhan Satman, araştırmaya göre Türk erişkin toplumda diyabet sıklığının yüzde 7.2den yüzde 13.7ye yükseldiğini söyledi.

Araştırmaya göre kentsel ve kırsal diyabet sıklığı arasında çok anlamlı bir farkın kalmadığını belirten Satman, şunları söyledi:

Diyabet sıklığında kadın ve erkekler arasında da anlamlı bir fark kalmamıştır. Bölgesel diyabet prevalansı ise Kuzey Anadoluda yüzde 14.5 ile görülürken, Doğu Anadolu ise yüzde 18.2 ile en fazla görülen bölge olmuştur. Araştırmaya göre 40-44 yaş grubundan itibaren nüfusun en az yüzde 10u diyabetlidir.

Diyabet oranları Bursa ve Malatyada yüzde 20nin üzerinde, İstanbul, Antalya, Adana, Gaziantep, İzmir, Denizli, Eskişehir, Ankara ve Konyada ise yüzde 15in üzerindedir. Erkeklerde açlıkta gizli diyabet, kadınlarda ise toklukta gizli diyabet oranı daha fazladır.

Araştırmaya göre Türkiyede şişmanlık sıklığının yüzde 32 olduğunu belirten Satman, Erkeklerde kilo fazlalığı, kadınlarda ise obezite daha yaygın olarak görülüyor. Kentsel ve kırsal alanda obezite oranları birbirine yakındır. Göbek çevresi yağlanma da son 12 yılda yüzde 52 oranında arttı ifadelerini kullandı.

SİGARAYI BIRAKMA ORANI ARTTI

Türkiyede hipertansiyon oranının yüzde 30 oranında olduğunu ifade eden Satman, Erişkin yaştaki Türk toplumunda sigara içenlerin oranı azalmıştır. Halen erkeklerde sigara kullanımı yüzde 30un üzerinde olmakla beraber, genel toplumda sigara içme oranı 1998de yüzde 29.8 iken bu oran 2010 yılında yüzde 17.3e gerilemiştir. Sigarayı bırakanların oranı ise yüzde 3.8den yüzde 12.1e yükseldi. Türkiyede sigara içenlerin oranı ise 12 yılda yüzde 42 azalmıştır diye konuştu.

1998 yılında yapılan araştırmaya göre 12 yılda diyabet sıklığının yüzde 90, obezitenin ise yüzde 44 arttığına dikkat çeken Satman, Obezite ve diyabeti önlemeye yönelik yaşam tarzını özendirici bir eylem planı oluşturulması ve uygulamaya konulması gerekmektedir değerlendirmesinde bulundu.

Cafesiyaset

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.