banner2
Öne Çıkanlar Urfa Urfa Haber Gaziantep Haliliye Belediyesi Akçakale

Kış mevsiminin günlük yaşam alışkanlıklarını değiştirdiğini belirten uzmanlar havaların soğuması ile birlikte gecelerin uzaması ve gündüz sürelerinin kısalması, kapalı alanlarda fazla zaman geçirilmesi ve hareketsizliğin vücut metabolizmasının dengesini olumsuz etkilediğini ifade ederek önemli uyarıda bulundular.

Havaların soğuması ile birlikte gecelerin uzaması ve gündüz sürelerinin kısalması, kapalı alanlarda fazla zaman geçirilmesi ve hareketsizliğin vücut metabolizmasının dengesini olumsuz etkilediğini belirten uzmanlar soğuktan etkilenen vücudun, gribal enfeksiyonlara açık hale geldiğini ifade etiler.

Diyetisyen  Ceren Aktaş, kış aylarını sağlıklı bir şekilde geçirmek için beslenme alışkanlıklarına dikkate edilmesi gerektiğini belirterek, kışın dengeli beslenmenin önemi hakkında bilgi verdi.

"Hasta olmadan önce C vitamini alınmalı"

Kış aylarında soğuk algınlığı ve gribal enfeksiyonlara yakalanma riskinin yüksek oluğunu söyleyen Aktaş, "Bu nedenle vücut direncini artıran ve bağışıklık sistemini güçlendiren besinlerin dengeli bir biçimde tüketilmesi çok önemlidir. Uzun kış gecelerinde; portakal, mandalina, greyfurt gibi C vitamininden zengin meyveler mutlaka sofralarda bulunmalıdır. Bunun yanı sıra; pancar, turp, havuç, kereviz, ıspanak, pırasa, lahana, pazı gibi sebzeler de kış aylarında bağışıklığı artırarak, hastalıkları önleyebilme özelliğine sahiptir. Yalnızca kış aylarına özel değil her mevsim taze sebze ve meyve ağırlıklı beslenme, sağlık açısından çok önemlidir." dedi.

"Düzenli su tüketilmeli"

Kış aylarında havaların soğuk olması nedeniyle sıvı ihtiyacının pek akla gelmediğinden, vücut sıvı ihtiyacını yeterli oranda karşılayamadığına dikkat çeken Aktaş, bu nedenle kışın günde en az 2 litre su tüketilmesini önerdi.

"Uzman desteği alınabilir"

Kış döneminde sağlıklı beslenme için gerektiğinde bir diyetisyen yardımı alınması gerektiğini ifade eden Aktaş daha sonra, "Kişinin boyu, kilosu ve vücut kitle indeksine göre hazırlanan diyet programları sayesinde kış aylarını sağlıklı bir şekilde geçirmesi sağlanabilir. Ayrıca kış döneminde sağlıklı kilo vermek ve kilo kontrolü, yaza iyi bir başlangıç yapmak isteyenler için de iyi bir fırsattır." ifadelerine yer verdi.

"Kış aylarında kilo almamak ve hastalıklardan korunmak için"

Balık kışın sofralardan eksik edilmemesi gereken besinler arasındadır. İçerdiği Omega 3 yağ asidinden dolayı bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesini sağlar. Haftada en az 2 gün balık tüketimi önerilir.

Aktaş bilgilendirmesini şöyle sürdürdü: "D vitamininin en iyi kaynağı güneştir. Kış mevsiminde genelde havalar bulutlu olduğundan dolayı güneşten yeterince faydalanmak mümkün olmayabilir. Ancak havanın güzel olduğu zamanlarda yürüyüşe çıkarak, güneş ışınları almak önemlidir.

Soğuk kış günlerinde çay ve kahve yerine, bitki çayları ve C vitamini yönünden zengin olan kuşburnu çayı tercih edilebilir."

Kış aylarının uzun gecelerinde atıştırmalıkların da çok tüketilmesi gerektiğini sözlerine ekleyen Aktaş,  "Eğer kuruyemiş tercih edilecekse, yağlı kuru yemişlerle leblebi karıştırılarak yenilmelidir. Özellikle kalorisi yüksek hamur tatlılarından uzak durulmalıdır. Tatlı ihtiyacı ise haftada 2’yi geçmeyecek şekilde sütlü tatlılardan yana karşılanmalıdır." ifadelerini kullandı.

Aktaş son olarak, "Kış aylarında genellikle çocuklar sebze yemeği reddedebilir. Çocukların, erişkinlere göre bağışıklık sistemi daha zayıftır ve gribal enfeksiyonlara yakalanma olasılıkları daha fazladır. Bu yüzden çocuklarına sebze ve meyveyi sevdirerek ya da farklı seçenekler sunarak yedirmek çok önemlidir." ifadelerine yer verdi.

(İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.