banner2
Öne Çıkanlar Urfa Balıklıgöl Harran Üniversitesi Urfa Haber haber

Hasta olduğunu bilmeden yaşıyorlar!

Türk Toraks Derneği (TTD) Doğu Karadeniz Şube Başkanı Doç. Dr. Yılmaz Bülbül, Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH)na yakalanan hastaların dörtte üçünün hasta olduğunu bilmeden yaşadığını belirtti.

Doç. Dr. Bülbül, yaptığı açıklamada, sigara kullanımına bağlı sinsi olarak gelişen KOAH (Müzmin Tıkayıcı ve Akciğer Hastalığı)nın 40 yaş üzeri kişilerde yüzde 20ye varan sıklıkta görüldüğüne dikkat çekti.

Hastalığın erken belirtilerinin öksürük ve balgam çıkartma olduğunu ifade eden Bülbül, Ne var ki bu durumlar tiryakiler tarafından sigaraya bağlanmakta ve bir hastalık belirtisi olarak kabul edilmemekte ve doğal karşılanmaktadır. Oysa sağlıklı bir kişi öksürmez ve balgam çıkartmaz. dedi.

Daha geç başlayan nefer darlığının da bu hastalar tarafından ilerleyen yaşa bağlandığına değinen Bülbül, bundan dolayı KOAHlı hastaların dörtte üçünün hasta olduğunu bilmeden yaşadığının altını çizdi. Bülbül, bunun da hastalığını erken tanısını engelleyerek, akciğerde oluşan hasarın büyümesine neden olduğunu ifade etti.

KOAHın genellikle 40 yaş üzerinde belirti vermeye başladığına vurgu yapan Doç. Dr. Bülbül, öksürük, balgam veya nefes darlığı şikyetlerinden biri veya bir kaçına sahip 40 yaş üzerindeki bireylerin mutlaka nefes testine tabi tutulması gerektiğine dikkat çekti.

Bülbül, nefes testinin de çok kolay uygulanabilen bir ölçüm yöntemi olduğunu, test sonucunda akciğerde fonksiyon kaybının olup olmadığının ve hasar oluşmuşsa derecesinin ortaya çıktığını belirtti.

Doç. Dr. Bülbül, hastalığa dikkat çekmek için 14 Ekim Dünya Nefes Ölçüm Gününde Meydan Parkında 40 yaş üzerinde isteyen herkese ücretsiz nefes testi yapacaklarının bilgisi verdi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.