banner2
Öne Çıkanlar Urfa Balıklıgöl Harran Üniversitesi Urfa Haber haber

Harran Üniversitesi dünyada bir ilki gerçekleştirdi

Perfüzyon olarak adlandırılan ve kalp ameliyatlarında dokulara pompa sistemi ile kan gönderilmesini sağlayan sistemin doktora programı dünyada ilk kez Harran Üniversitesi’nde başlatıldı.
 
Kalp ve damar hastalıklarının büyük bir bölümünde yapılan ameliyatlar kalp - akciğer pompası ile gerçekleştiriliyor. Ameliyatlarda kalp ve akciğerler devre dışı bırakıldıktan sonra tüm dokulara sentetik hatlarla kan gönderilerek hasta yaşamı sürdürüyor.  Ayrıca kalp ameliyatı öncesi veya sonrası kalp - akciğer fonksiyonları bozulmuş hastalarda kalp ve akciğerleri destekleyici cihazlar kullanılıyor.  Tüm bu sistem Perfüzyon olarak adlandırılmakta olup bu cihazları yöneten sağlık çalışanların ise Perfüzyonist olarak tanımlanmaktadır.
 
Harran Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Kalp ve Damar Cerrahi AD. Bünyesinde   başlatılan bu programla ilgili olarak bölüm başkanı Doç.Dr.Mustafa Göz  yaptığı açıklamada ‘’ Perfüzyonist mesleğinde bu programla artık bağımsız olarak akademik eleman yetiştirilmesinin sağlayacağını ve dünyada bunu ilk olarak gerçekleştiren üniversitemizin bir akademisyeni olarak haklı gururunu duyduklarını ‘’ belirtti.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.