banner2
Öne Çıkanlar Eyyübiye Belediyesi Urfa Haber Balıklıgöl Sanlıurfa Haber Uluslararası Robot Yarışması nedir?

'Halk kan bağışı konusunda çok duyarlı değil'

Diyarbakır merkez Yenişehir ilçesi Ofis semtindeki kan bağış merkezinden yetkililer, halkın kan bağışı konusunda fazla duyarlı olmadığını söyledi.

Diyarbakır Güneydoğu Kızılay Kan Merkezinden bir doktor ve 2 hemşireden oluşan ekip, vatandaşları muayene ettikten sonra sağlık sorunu olmayanlardan kan alıyor.

Form dolduran sağlıklı kişilerden alınan bir ünite kan yaklaşık 480 gramdan oluşuyor ve hastanın bilgileri Kızılay Genel Merkezi Sistemi’ne giriliyor.

Yenişehir ilçesi Ofiste semtinde bulunan kan bağış otobüsünde doktor olarak görev yapan Kasım Kanal, 2 yıldır sabit olarak otobüste faaliyet gösterdiklerini belirti.

Kan vermeye gelen vatandaşların ilk önce form doldurduklarını ve durumu uygun olan kişilerden kan aldıklarını söyleyen Kanal, “Buraya gelen vatandaş öncelikle form dolduruyor. Nüfus cüzdanıyla birlikte 18 yaş üstü 50 kilo üstünden, formu doldurttuktan sonra analizler yapılıyor, kan değerlerine ve tansiyonlarına bakılıyor. İlk aşamada herhangi sıkıntı yoksa kan alma işlemine geçiyoruz. Kan alma işlemi yaklaşık 10 dakika sürüyor.  Kan alma işlemi bittikten sonra ikram bölümüne geçiyoruz. 10 dakika dinlendikten sonra bir sıkıntı yoksa taburcu ediyoruz.  Alınan kanlar merkeze gönderiliyor. Tahliller yapılıyor, 2 gün boyunca karantinada bekletiyor. Gelen tahlil sonuçlarında negatif gelir ise o kanlar hastaneye dağıtıma çıkıyor.  Herhangi bir hastalık çıktığında vatandaş bilgilendiriliyor. Hepatit, B, C AIDİS, HIV dediğimiz hastalılar bulaşıcı hastalıkları tarıyoruz.” dedi.

Kan bağışı konusunda daha bilinçli bir seviyeye varılmadığını belirten Kanal, “Günlük 15-20 civarında kan alıyoruz.  Genelde 40 yaşlarında, orta yaş sınıfı. Kan bağışında daha çok Muhafazakâr kesimlerde oluyor.  Hatta eğitim seviyesi yüksek olmayanlarda bu kan bağışı oluyor.  Belki din faktörü burada etkili olduğu içindir.” ifadelerine yer verdi.

Diyarbakır, Bingöl, Batman, Mardin, Siirt ve Şırnak olmak üzere 6 ilin kan ihtiyaçlarını Kızılay’ın sağladığını söyleyen Kanal, “Bölgemizdeki özel ve kamu hastanelerin tüm kan ihtiyaçlarını Kızılay sağlamaktadır.” şeklinde konuştu. (Emrah Deniz/Hamza Adiyaman-İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.