banner2
Öne Çıkanlar Sanlıurfa Urfa URFASPOR Türkiye Diyarbakır

Güneşin tehlikelerini biliyor musunuz?

Güneşin yıldız olduğuna inanmak zor gelebilir. Diğer yıldızlardan farklı olarak güneşe çıplak gözle bakılamıyor. Güneş dünyaya yakınlığından dolayı çok farklı ve parlak görünüyor. çünkü, Güneşin dünyamıza uzaklığı 150 milyon kilometredir. Parlak ve büyük görünen bu yıldızın sağlığımız için tehlikeli yanları da var.

HowStuffWorks isimli internet sitesinde yer alan habere göre, Güneş çok büyüktür. İçi boş bir küre olsaydı, içine bir milyondan fazla Dünya sığabilirdi. Eğer arabayla Güneşe bir yolculuk yapabilseydiniz, her gün saatte 96,5 kilometre ile hızla yol aldığınızda ancak 176 yılda bu büyük yıldıza ulaşabilirdiniz. Fakat Güneşin ışınları dünyamıza sadece 8 dakikada ulaşıyor. Bu ışık, sıcaklık ve enerji bizim yaşamamız için önemli. Güneş olmadan dünyamız büyük, karanlık, yaşamın olmadığı donmuş bir küre olurdu.

Yaklaşık 4,5 milyar yıldır dünyamıza ışık ve enerji gönderen bu yıldızın ışınları zararlı da olabiliyor. Ne de olsa Güneşin merkez sıcaklığı 5,5 milyon santigrat derecedir. Dikkat etmediğiniz takdirde güneş birçok hasara yol açabilir. Güneşe çıplak gözle birkaç dakika bakmak bile kalıcı olarak kör olmanıza yol açabilir. Sadece bu değil, güneş bazı durumlarda hayati tehlikelere bile yol açabilir..

Bunlardan biri güneş çarpmasıdır. Bu durumda vücut sıcaklığınız 40 derecenin üzerine çıkabilir. Vücut aşırı ısındığında sıcaklığı ter ile dışarı atar. Normal koşullarda vücut bu mekanizmayı kontrol altında tutuyor. Fakat, güneş çarpması durumunda vücudunuz aşırı ısındığı için bu mekanizma etkili olmuyor ve aşırı sıcaktan dolayı iç organlarınız şoka giriyor ve ölüm gerçekleşiyor. Özellikle yaşlılar, küçük çocuklar ve bebekler sıcaklarda dışarı çıkmamalılar. Ayrıca, çocuklarınızı yaz aylarında asla arabada camları kapalı ve kilitli bırakmayın.

Güneşin bir diğer tehlikesi de cilt kanseridir. Bundan korunmak için güneşe çıkmadan en yarım saat önce en az 15 koruma faktörüne sahip güneş kremi sürün. Çocuklar için koruma faktörünün daha yüksek olmasına dikkat edin. Ayrıca güneşe çıkarken mutlaka güneş gözlüğü takın. Bunun yanında saat 10.00 ile 15.00 arasında dışarıya çıkmamaya özen gösterin.

Kaynak: Zaman

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.