banner2
Öne Çıkanlar Urfa URFASPOR Diyarbakır İstanbul Mardin

Güneş gözlüğü alacakların dikkatine!...

Güneşin zararlı ışınlarından gözü koruyan güneş gözlüklerinin ne kadarı gerçek merak ettiniz mi?

Son yıllarda fuşyadan turuncuya, maviden yeşile her renkte ve çeşitte güneş gözlüğü üretilmesi, gözlüklerin aksesuar olarak kullanımını yaygınlaştırdı. Ama güneş gözlüğü kullanmanın asıl amacı, gözleri güneşin zararlı ışınlarından korumak. Malum, ultraviyole (UV) ışınlarına uzun süre maruz kalmak retinanın tahriş olmasına ve katarakt gibi göz hastalıklarına yol açıyor. Bu yüzden göz doktorları güneş gözlüğü seçiminde itinalı davranılması gerektiğini söylüyor. Güneş gözlüğü seçmek hassas bir iş. Piyasada 5 TL'den başlayıp binlerce lirayla ifade edilen rakamlara varana kadar geniş bir fiyat yelpazesi var. Bir de akıllarda pahalı olan kalitelidir anlayışı... Peki, gözlüğü kaliteli yapan fiyatı mıdır, camı mı?

Kaliteyi fiyat mı, cam mı belirliyor?

Aslında bu sorunun cevabı basit. Gözlük seçiminde en önemli kriter, "camın UV ışınlarını hangi derecede emdiği". Memorial Ataşehir Hastanesi'nden Op. Dr. Olcay Şahin kaliteli bir gözlük camının bu ışınları en az yüzde 70-80 oranında emmesi gerektiğini söylüyor. Bu noktada polarize camlar ideal. Bu camlar, rahatsız edici parlama ve yansımaları yüzde 99 oranında ortadan kaldırıyor. Yüzde yüz korumalı olanlarsa gözlerimizi tüm zararlı ışınlardan korumanın yanı sıra çok daha net ve rahat bir görüş sağlıyor. Sahte gözlüklerin dışında herhangi bir markada polarize camları bulmak mümkün. Yani bir gözlüğe çok yüksek rakamlar ödemenize gerek yok. Dünyagöz Ataköy Hastanesi'nden Op. Dr. Mahmut Öztürk'ün dikkat çektiği nokta ise daha farklı. Ona göre gözlük camının UV korumalı olmasının yanında çerçevenin de göz etrafını örten, yan ve üst siperliği olması önemli. Camlarsa homojen yani tek renk olmalı. Ayrıca çok koyu renkteki camlar gözdeki kontrastı bozduğundan ve görme keskinliğini azalttığından tercih edilmemeli.

Güneş gözlüğü kullanmamanın zararları

Güneşli günlerde göz kuruluğu, kaşıntı, batma, yanma, ağrı, kanlanma gibi şikâyetlerle göz doktoruna gidenlerin sayısı oldukça fazla. Tabii bunlar, güneşin zarar vermesiyle oluşan ancak birkaç günlük ilaç tedavisi ile düzelebilen rahatsızlıklar. Fakat Olcay Şahin, güneş gözlüğü kullanmamanın körlüğe bile neden olabileceğini belirtiyor. "Gözlük kullanmamak orta vadede, gözü koruyan tabakada kalınlaşmaya ve göz eti oluşmasına sebep olurken, uzun vadede görme hücrelerinde hasara yol açar. Bu da makula dejenerasyonu dediğimiz görme azalmasına neden olur. Ciddi olan bu etkiler uzun dönemde ortaya çıkacağı için birçok insan günlük önlemler almayı ihmal eder, oysa bu tür hasarlar geliştiğinde ne yazık ki kalıcıdır ve körlükle sonuçlanabilir." diyor. Sahte gözlükleri kullanmaksa çok daha riskli. Çünkü bu gözlükler koruma sağlamadığı gibi gözbebeğini genişleterek göze giren zararlı ışın miktarını artırıyor. Bu yüzden sahte gözlük kullanmaktansa hiç kullanmamak daha iyi.

Gözlük alırken dikkat!

UV filtreli olmalı.

Çerçevesi plastik olmalı. Deniz, gökyüzü gibi mavi ağırlıklı yerler ve karlı ortamlar için koyu gri; bahçe ve orman gibi yeşil alanlar için yeşil; çöl, çıplak arazi, dağ, asfalt, aydınlık iç mekânlar ve şehir içi gibi ortamlar içinse koyu kahve camlı gözlük tercih edilmeli.

Gözü üstten veya yandan gelen ışınlardan koruyacak ve göze yakın duracak özellikte olmalı.

Takıldığında gözü bulandırmamalı.

Gözlük camının rengi her yerinde aynı olmalı. Degrade diye tabir edilen çift renkli camdan alacaksanız cam rengin üstte koyu, altta açık olmalı.

Gözlüğü aşağı yukarı oynattığınızda camda dalgalanma meydana gelmemeli.

Sağlık Bakanlığı sertifikası olmalı Sağlık Bakanlığı ithal edilen tüm güneş gözlükleri için sertifika mecburiyeti getirdiğinden satın almadan önce mutlaka gözlüğün sertifikası olup olmadığını sorun).

Camı çok koyu renk olmamalı.

Gözlükte son trendler

Geçen sezonki renkli gözlükler, 2011'de yerini pastel tonlara bırakıyor. Gözü saran büyük çerçeveler bu yıl da çok moda. Geçmişe dönüş de yok değil aslına bakarsanız. Özellikle Prada, Paul Smith ve Tommy Hilfiger'in koleksiyonunda gördüğümüz yukarı doğru çekik gözlükler, bizi 50'li yıllara götürüyor. Osse'de her zamanki gibi farklı seçenekler mevcut. Beyaz, turkuvaz, mor, yeşil gibi renklerin yanı sıra pastel tonlarda da geniş renk alternatifleri var. Daha klasik giyinmeyi sevenler için çerçevelerde swarovskiler yoğun çalışılmış. Topten ise bu yıl rahatlığa daha fazla önem vermiş. Retro tarzı çizgiler taşıyan koleksiyon genç erkekler için sportif tasarımlar sunuyor. Rahatlığa önem veren bir diğer marka ise Mustang. Tag Heuer de esnek ve beta-titanyum saplarıyla dikkat çekiyor. Esra Keskin / ZAMAN

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.