banner2
Öne Çıkanlar Sanlıurfa Urfa URFASPOR Diyarbakır İstanbul

'Grip insandan insana çok kolay bulaşır'

Gribin insandan insana çok hızlı ve kolay bulaştığını belirten Bursa Halk Sağlığı Müdürü Dr. Özcan Akan, vatandaşlara sık sık ellerini yıkamalarını önerdi.

Bursa Halk Sağlığı Müdürü Dr. Özcan Akan, mevsimsel grip hastalığının yoğunlaştığı bugünlerde önemli açıklamalarda bulundu. Gribin, bulaşıcı bir solunum yolu hastalığı olduğunu dile getiren Dr. Akan, “Grip, kendisini ani olarak ateş ya da titreme hissi, kuru öksürük, boğaz ağrısı, şiddetli kas ve eklem ağrıları, baş ağrısı, ciddi halsizlik ile gösterir. Gripten korunmanın başlıca yolu vücut direncinin düşmesini engellemekten geçer. Bu yüzden grip benzeri bir hastalık geçirildiğinde evde istirahat edilmelidir.” dedi.

Hastaların virüsün yayılmaması için dikkatli olması gerektiğini vurgulayan Dr. Akan, “Hastayken, hastalığı bulaştırmamak için mümkün olduğunca diğer insanlarla temas sınırlandırılmalıdır. Öksürürken burun ve ağız kâğıt mendille kapatılmalı, kullanılan kâğıt mendil çöp kutusuna atılmalıdır. Bulaşma yollarından olan ağız, burun ve gözlere kirli ellerle temas etmekten kaçınmalıdır. Yüzeyler sık sık temizlenmeli ve hijyene dikkat edilmelidir.” diye konuştu.

“Ellerinizi sık sık yıkayın”

Gripten korunmak için sık sık ellerin yıkanması gerektiğinin altını çizen Dr. Akan, “Temasla oldukça kolay yayılabilen gribe karşı alınabilecek en temel önlem ellerin yıkanmasıdır. Gripli olan birinin telefon, klavye veya mutfak eşyalarına dokunması grip virüsünün yayılması için yeterlidir. Bu mikroplar başkaları bu eşyalara dokununcaya kadar bu tür zeminlerde yaşayabilirler. Bu yüzden ellerinizi sıkça yıkayın.” şeklinde konuştu.

“Hekim tavsiyesi dışında ilaç kullanmayın”

Vücut direncinin düşmesini engellemek için sıkı giyinilmesi gerektiğini vurgulayan Dr. Akan, bol sulu gıdalar, taze sebze ve meyve tüketilmesi tavsiyesinde bulundu. Akan, “Hastalık sırasında belirtilerin ağırlaşması durumunda “Bir hekime başvurun ve tavsiyelerine göre gerekli ilaçları kullanın. Antibiyotikler gribi tedavi etmezler bu nedenle hekim tavsiyesi dışında antibiyotik kullanmayın.” ifadelerini kullandı. (Zeki Aras –İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.