banner2
Öne Çıkanlar Sanlıurfa Haber urfahaber Pirhalil Sanlıurfa Rogers Kassım Mato

Grip aşısı olmanın tam zamanı

Grip, influenza virüsünün solunum yoluyla vücuda girmesiyle oluşan ve salgınlara yol açan bir enfeksiyon hastalığı. Dünya Sağlık Örgütünün verilerine göre her yıl dünya nüfusunun yüzde 5ini etkiliyor. Gribin Türkiyede genellikle hafife alındığını belirten Manisa Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi (MOSB-MED) İşyeri Hekimi Dr. Tahir Pirinççi, bazı kişilerde ölümcül olabilen bu hastalıktan korunmanın tek yolunun aşı olduğuna dikkat çekti.

Havaların soğumasıyla ortaya çıkan grip, alt ve üst solunum yollarını tutarak genellikle ateş, baş ağrısı ve halsizlik gibi belirtilerle etkisini göstermeye başlar. Gribin, hasta kişilerin bulunduğu ortamlarda hapşırma ve öksürme yoluyla veya virüs bulaşmış ellerle temasla bulaştığını belirten Dr. Pirinççi, özellikle kış aylarında kapalı ve kalabalık ortamlardan uzak durulması gerektiğini ifade etti. Geçmişte çeşitli yollarla savaşılmasına rağmen gribin tam anlamıyla tedavi edilemediğine dikkat çeken Pirinççi, korunma yollarının başında aşı geldiğini söyledi. Aşının yararlı olabilmesi için salgın başlamadan önce yapılması gerektiğini vurgulayan Tahir Pirinççi, Grip yüksek ateş, öksürük, yaygın kas ve eklem ağrıları, halsizlik, bulantı, burun tıkanıklığı ve baş ağrısı gibi belirtilerle özellikle bu aylarda kendini gösteriyor. Antibiyotikler faydalı olmuyor. Gripten korunmak için en etkili yöntem aşı yaptırmak ancak salgın başlamadan önce yapılması gerekiyor. Ekim ayı, grip aşısı için en uygun zaman. MOSB-MED olarak Manisa Organize Sanayi Bölgesindeki fabrikalarda çalışan işçilere aşı yapmaya başladık. Aşının etkisi, iki üç hafta sonra ortaya çıkıyor. Kişiler, aşı yaptırarak yıl boyunca korunmuş oluyor ancak virüsler her yıl değiştiği için yeniden aşı gerekiyor. dedi.

Genel olarak 65 yaş ve üstündekiler, 6 aydan büyük bebekler, çocuklar, ilk 3 ayından sonra hamilelerin, astım ve diğer kronik solunum sistemi hastalığı olanların, uzun süreli aspirin tedavisi gören bebek ve çocukların, immünosupresif tedavisi olanların ve AIDSlilerin aşı olmasını öneren Dr. Pirinççi, Halk arasında nezle, soğuk algınlığı gibi her türden viral solunum yolu enfeksiyonuna grip denmektedir. Bu nedenle genellikle ayakta atlatılan, hafif seyirli bir hastalık akla gelmektedir. Oysa grip kişiyi yatağa düşüren, iş ve okul günü kayıplarına yol açan, çevredekilere çok kolay bulaşan, risk grubundakilerde ölümcül seyreden bir hastalıktır. şeklinde konuştu. Yüksek riskli kişilere, grip hastalığını taşıyacak ya da bulaştıracaklara da aşı önerdiklerini vurgulayan Dr. Pirinççi, şunları kaydetti: Bunlar sağlık personeli, kronik hastalık bakım üniteleri veya yaşlı bakım evlerinde çalışanlarla evinde yüksek riskli kişi olanlar şeklinde sıralanabilir. Ayrıca sıkça yurt dışı seyahatlere gidenler ve sporcular da aşı yaptırarak gripten korunabilir. Ayrıca 6 aydan küçük bebekler, hamileliğin ilk üç ayı içindeki anne adayları, yumurta ve tavuk proteinlerine alerjisi olanlar dışında herkese aşı yapılabilir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.