banner2
Öne Çıkanlar Urfa Urfa Haber Sanlıurfa Gaziantep Akçakale

GENSADER: Gözünüze gözünüz gibi bakın

Güneydoğu Engelliler Eğitim-Sağlık ve Yardımlaşma Derneği (GENSADER) Başkanı Halil Bağış, Şanlıurfa'da sadece engellilere yönelik eğitim verecek bir okulun bulunması gerektiğini belirterek, göz sağlığına değindi.
Şanlıurfa'da Görme ve işitme engellilere eğitim verecek bir okulun yapılması için temaslarına devam eden GENSADER Başkanı Halil Bağış, böyle bir okulun açılması halinde öğrencisiz kalmaması için şimdiden çalışma içersinde bulunduklarını söyledi.
Şanlıurfa'da görme engellilere eğitim verecek bir okul bulunmadığı için, il merkezinde 140 ilçelerle birlikte toplam 400 civarında eğitim çağında görme engelli bulunduğunu tahmin ettiklerini söyleyen Bağış, "Şu anda görme ve işitme engelli gençlerimizi tespit etmekle uğraşıyoruz. Şimdiye kadar il merkezinde 140 civarında tespitimiz bulunuyor. Bu gençlerimiz kentimizde bir okul olmadığı için okuyamamışlar. Gaziantep'te bulunan okula gitmeye de çoğu ailenin imkanı elvermemiş. Şanlıurfa'da kurulacağına dair sözünü aldığımız Görme ve İşitme Engelliler Okulu açılınca ilimizin bu eksikliği sona erecek. Yalnız bu okulun yatılı olması yönünde taleplerimiz var. Bu taleplerimizi de ilgili yerlere bildirmiş bulunuyoruz" dedi.
Şanlıurfa ilçelerinden ve köylerinden okula gelecek öğrenciler için yatılı okul olmasının önemine değinen Bağış, "Bugün köylerimizde ve ilçelerimizde okul çağında olan çok sayıda görme ve işitme engelli çocuğumuz var. Bu çocuklar hergün il merkezine gidip gelme şansına sahip değiller. Mutlaka yatılı kalacakları bir okul ihtiyaçları var" şeklinde konuştu.
Açıklamasında, göz sağlığının önemine de değinen GENSADER Başkanı Bağış, "Engelli çocukları tespit ederken gördüğümüz öyle durumlar var ki, insan göz gibi bir organın kıymetini çok daha iyi anlıyor. Bir kere, kalıtsal göz rahatsızlığı olan kadın ve erkeklerin evlenmeden önce çocuklarında oluşacak risklere dikkat etmeleri gerekiyor. Kalıtsal olan göz kusurlarına genelde çare de bulunamıyor. Eğer siz kalıtsal görme rahatsızlığına sahipseniz, çocuklarınızda da bu rahatsızlığın olma ihtimali çok yüksek. Gözleri görmeyen bir yavru dünyaya getirmektense, bilgili olup, riskleri ortadan kaldırmak daha mantıklı değil mi?" dedi.
Göz sağlığında sorun olmayan kişilerin de bazı durumlarda göz hekimine başvurması gerektiğini söyleyen Bağış, görmede azalma (hatta gelip geçici olsa dahi), göz önünde yüzen, uçuşan cisimler ( siyah kılcıklar, tüycükler, noktalar, benekler, lekeler, ışık çakmaları, bir perde ya da peçe arkasından bakıyormuş gibi görme hissi, ışıkların çevresinde renkli halkalar görme, gözde ve göz çevresinde ağrı hissi, göz çevresindeki deride ve gözde kızarıklık, gözde ödem ve sulanma, gözlerin birisinin veya ikisinin öne doğru çıkması, fırlaması, göz kayması, şehlalık, çift görme, şeker hastalığı, yüksek kol tansiyonu, damar sertliği hastalığı, böbrek hastalığı, ailede herhangi bir göz hastalığının olması gibi durumlarda göz hekimine gitmek gerektiğini ifade ederek, "Gözünüze gözünüz gibi bakın" dedi.
Görme kusurlarının çoğunun kalıtsal olduğuna şahit olduklarını söyleyen Bağış, "Bazen bir aileye gidiyoruz. Anne, baba veya sadece anne veya babadan birinde olan görme sorunu, çocukların tümünde de oluşmuş. Birinci çocuğun gözü sorunlu olunca, ikincide olmaz diye düşünmüşler. Üçüncü de dördüncü de görme özürlü doğmuş. Şimdi aile boyu görme özürlü olmuşlar. Böyle bir durumda insanın eli kolu bağlanıyor. Ailede sadece biri görme özürlü olsa, insan elinden geleni yapmaya çalışır. Ama bakıyorsunuz aile boyu sorun var. Böyle büyük bir sorunun altından kalmak da kolay değil" dedi.
GENSADER olarak tüm engelli bireylerin eğitim ve sağlık ihtiyaçlarını çözmek için çalışmalar yürüttüklerini kaydeden Bağış, "Şanlıurfa'da engelli bireylerin eğitim ihtiyaçlarını tespit edip, rapor ederek gerekli yerlere sunuyoruz. Aynı zamanda sağlık açısından sorun yaşayan vatandaşlarımıza da, son yıllarda devletin tanıdığı geniş imkanlardan faydalanmaları konusunda yardımcı oluyoruz. Evde bakım hizmetinden, özürlü aylığına, Yeşil Kart'tan, protez ihtiyaçlarına kadar tüm engelli vatandaşlarımızın sorunlarına cevap vermeye, yasal prosedürleri yerine getirmelerine karşılık beklemeden destek oluyoruz" dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.