banner2
Öne Çıkanlar Eyyübiye Belediyesi Balıklıgöl Uluslararası Robot Yarışması nedir? ABD Dış İşleri Bakanı John Kerry Lübnan

Fareli ve böcekli kakao yedik mi?
Fildişi Sahili'nden 2007'de getirilen 5 bin ton böcekli ve fareli kakaonun Türkiye'de de satıldığı iddia edildi.

Habertürk, Fildişi Sahili'nden 2007'de getirilen 5 bin ton böcekli ve fareli kakaonun Türkiye'nin kakao ithalatının onda birini oluşturduğunu yazdı.
 
Fildişi Sahili’nden 2007’de gemiyle Ambarlı Limanı’na getirilen 5 bin ton kakaonun böcekli ve fareli olduğunu yazan Habertürk, bu miktarın Türkiye’nin toplam ithalatının da onda birini oluşturduğunu yazdı.

Türkiye’nin 50 bin ila 60 bin ton arasında değişen yıllık kakao ithalatı bulunuyor. İthal edilen ve içinde böceklerle bir de fare ölüsüne rastlandığı bilirkişi raporlarına giren kakao, Ağustos 2007 fiyatlarıyla 9,5 milyon dolara denk geliyor.

4 Temmuz 2007 tarihinde Fildişi Sahili San Pedro’dan yola çıkan 5 bin ton kakao, aynı yılın 28 Temmuz’unda İstanbul Ambarlı Limanı’na yanaşmıştı.

Al Hurreya adlı gemideki yükü kontrol eden Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’na bağlı İstanbul Zirai Karantina Müdürlüğü, kakao çuvallarının içinde çok sayıda canlı ve ölü böcek tespit edince gemiyi karantinaya aldı. 3 Ağustos’ta ise gemi ambarındaki kakaolar fümigasyon yöntemiyle ilaçlandı.

Gıda Maddesine Dönüştürülüp Piyasaya Sunuldu
Türkiye’nin toplam kakao çekirdeği ithalatının onda birini oluşturan 5 bin tonluk kakaonun içinde çıkan böceklere ve fareye rağmen çuvallarla gelen ürün, resmi kurumların da bilgisi dahilinde Türkiye’ye sokuldu.

Kakao yağı, kakao tozu ve kakao likörü haline getirilen kakao çekirdekleri, özellikle çocukların tükettiği gıda maddesine dönüştürülüp piyasaya sunuldu.

Bakanlık Olaya El Koydu
Böcekli kakaonun Türkiye'ye sokulduğu iddialarına ilişkin Tarım ve Köyişleri Bakanlığı inceleme başlatma kararı aldı.

Kakaonun piyasaya sürüldüğü iddiası üzerine Koruma ve Kontrol Genel Müdürü Muzaffer Aydemir, böyle bir ürünün gümrük kapısından giremeyeceğini, ancak gayri resmi yollardan ülkeye sokulması halinde böyle bir şey olabileceğini aktardı.

Aydemir, "Kaçak yollardan Türkiye'ye girmesinin engellenmesi kolluk kuvvetlerimizin, hepimizin görevi. Biz gümrük kapılarında kılı kırk yararak denetimler gerçekleştiriyoruz. Böyle bir şey olması halinde ülkeye grimesi imkansız. Hemen iade ederiz" dedi. Aydemir, konuyu inceleyeceklerini belirtti.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.