banner2
Öne Çıkanlar ABD Emir Preldzic 4 Urfa Milot Rashica Milot Rashica Galatasaray

Engelliler: İkinci sınıf muamelesi görmek istemiyoruz

3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle engellilerin sorunlarıyla ilgili görüşünü aldığımız Batman Yaşam Boyu Engellileri Koruma ve Spor Kulübü Derneği Başkanı Vedat Çoban ve engelliler, hükümet yetkililerin ve yerel yönetimlerin, engellileri daha fazla düşünmeleri gerektiğini belirttiler.

Tek dileklerinin sağlıklı olan bireylerin engelli duruma düşmemeleri olduğunu söyleyen Batman Yaşam Boyu Engellileri Koruma ve Spor Kulübü Derneği Başkanı Vedat Çoban, “Hükümetten beklentimiz, engellilerimizin Avrupa standartlarında hizmet görmeleridir. İşsiz olan engellilerin işe yerleştirmesi ve kendi ayakları üzerinde durmaları için yetkililerin buna duyarlı olmalarını istiyoruz. Engelliler de üretebilir, çalışabilir, yeter ki onlara da bir imkân verilsin.” dedi.

Engellilerin sıkıntılarının had safhada olduğunu vurgulayan Çoban, “Engelliler sürekli başka bireylere muhtaç durumdadır. Eğer ki engellilerimiz başkasına muhtaç olmadan işlerini yapmış olsalar, istedikleri gibi hayatlarını idame ettirebilecekler. Bizim devletten isteğimiz, engellilerimizin işe yerleştirilmesi, sosyal, kültürel alanda olan imkânların üst seviyeye çıkarılmasıdır.” ifadelerini kullandı.

“Yerel yönetimden herhangi bir faaliyet bir çalışma görmüyoruz”

Batman'da otobüs, resmi kurum, bina, yol ve yapılan çalışmalarda engellilerin hiçbir şekilde dikkate alınmadığına dikkat çeken Çoban, bu konuda engellilerin unutulmaması için yerel yönetime de çağrıda bulundu.

Hizmetin engelliye sunulması noktasında yerel yönetimlere büyük görevler düştüğünü hatırlatan Çoban, devamında şunları söyledi: “Maalesef Batman’da bu konuda yerel yönetimden herhangi bir faaliyet, bir çalışma görmüyoruz. Bu konuda çok mustarip bir durumdayız. Yerel yöneticilerimizin bu konuda daha hassas olmalarını ve engellilerin bu konudaki ıstırabına son vermesini istiyoruz. Halk otobüslerine engellilerimiz maalesef binemiyor. Binen engellilerimizi şoförler azarlıyor. Engellilerin kendi araçlarını park etme yerleri yetersizdir. Ulaşımda çok büyük sıkıntılar yaşıyoruz. Caddelerimiz, kaldırımlarımız hep bozuk, gitmekte zorlanıyoruz. Esnafların kaldırımları işgali de bizleri sıkıntıya sokuyor. Tekerlekli sandalyeye mahkûm olan engellilerin kendi ulaşımını rahatça yapabilmesi için belediyenin engellileri düşünerek, şehir mimarisinde adım atmasını istiyoruz.”

“Engelliler için çıkarılan yasaların uygulanmasını istiyoruz”

Hükümetin ve yerel yönetimlerin engellilerin sorunlarının çözümü noktasında duyarlı davranmalarını istediklerini belirten engelli vatandaşlardan Mehmet Salih Ak, “Engelliler için çıkarılan yasaların uygulanmasını istiyoruz. Kentte ulaşım noktasındaki sıkıntıların bitirilmesini istiyoruz. Engellileri düşünerek yapılmadığı ve bozuk olduğu için kaldırımlara çıkmakta çok zorlanıyoruz. Sadece şehir mimarisindeki sıkıntılar değil, diğer sosyal, kültürel faaliyetlerde de biz engellileri düşünmelerini istiyoruz. Batıdaki insanlar ve yerel yönetimler engellilere hizmette aksaklık yapmıyor ve sosyal, kültürel, ulaşım, istihdam ve her türlü alanda onlara kolaylık sağlanıyor. Maalesef bizim yerel yönetimlerimiz bize bunu sağlamıyor. Bizler adeta ikinci sınıf insan muamelesini görüyoruz.” diye konuştu. (M. Fatih Akgül- İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.