banner2
Öne Çıkanlar Urfa Urfa Haber Sanlıurfa Gaziantep Akçakale

3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle Türkiye Sakatlar Derneği ve Engelliler Derneği Bitlis Şubesinde bir program düzenleyen engelli vatandaşlar, sorunlarını dile getirdi. Engelli vatandaşlar, hayatın her alanında kendilerine kolaylık sağlanmasını, engel çıkarılmamasını istedi.

Her bireyin, yaşamı boyunca engelli olabileceği ihtimalini göz önünde bulundurması gerektiğini söyleyen Türkiye Sakatlar Derneği ve Engelliler Derneği Bitlis Şube Başkanı Ahmet Koçyiğit, sadece 3 Aralık’ta değil tüm günlerde hatırlanmalarını istedi.

“Engelli bireylere engel çıkarılmamalıdır”

3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nü toplumsal bilinç ve farkındalık oluşturma bakımından anlamlı bir gün olduğunu belirten Koçyiğit, “Engelli vatandaşların eğitim, giyim, gıda ve benzeri zaruri ihtiyaçlarının giderilmesi devletin vazifelerinden biridir. Gerek kamu gerekse özel sektör engelli vatandaşların daha iyi yaşanılabilir bir ortama kavuşması için çaba sarf etmelidir. Engelli bireylere engel çıkarılmamalıdır. Engelli bireyler,  Sosyal hayattan soğutulmadan topluma kazandırılmalı. Her türlü hayat koşulları iyileştirilmelidir.” diye konuştu.

Son zamanlarda engelli vatandaşlara yönelik ciddi anlamda çalışmaların yapıldığını fakat yapılanların yeterli olmadığını dile getiren engelli vatandaşlardan Cemal Dalga, son üç yılda 35 bine yakın engellinin kamusal alanda istihdam edildiğini kaydederek, “Öncellik olarak istihdam konusunda engelli vatandaşlara sağlanan kolaylılık nedeniyle emeği geçenlere teşekkür ediyoruz.  Fakat Türkiye’de 9 milyona aşkın engelli birey var. Bu bireylerin topluma kazandırılması için daha geniş kapsamlı çalışmaların yapılmasını istiyoruz. Şuanda evinde yatalak olup dışarıya çıkamayan engelli bireylerin konuşmaya, gezmeye, toplumun içine girmeye hakları vardır. Bundan dolayı daha geniş bir şekilde engellilerin sosyal, kültürel ve ekonomik kalkınmalarını sağlamak için çalışma yapılmalıdır.”dedi.

“Engelli vatandaşlara ulaşım kolaylığı sağlansın”

Bitlis’te engellilerin ulaşım koşullarının iyileştirilmesini isteyen engelli bireylerden Mutalip Toprak, “Her yerde yüzde 40 ve üzeri engelli bireyler, şehiriçi ulaşımdan ücretsiz faydalanabiliyorlar. Fakat Bitlis’te bizler bu haktan mahrum bırakılmışız. Özellikle belediyeden ulaşım konusunda daha duyarlı davranmasını istiyoruz. Tüm hayat şartlarımızın iyileştirilmesinin yanında ulaşımın, engelli vatandaşlara ücretsiz yapılmasını istiyoruz.” ifadelerini kullandı.

Sadece yılın belirli günlerinde değil her gün hatırlanmak istediklerini aktaran, engelli bireylerden Hakan Kaval ise her insanın bir engelli adayı olduğunu vurguladı.

Öte yanda HÜDA PAR Bitlis İl Başkanı Celal Gül, Türkiye Sakatlar Derneği ve Engelliler Derneği Bitlis Şubelerini ziyaret ederek, engelli vatandaşlarla bir süre sohbet edip sorunlarını dinledi. (Şükrü Tontaş- İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.