banner2
Öne Çıkanlar Urfa Urfa Haberleri Türkiye Viranşehir Diyarbakır

En kilolu Kadınlar bizde!

Tıp dergisi Lancet'te yayımlanan obezite araştırmasında, Avrupa'daki en kilolu kadınların Türkiye'de olduğu ortaya çıktı. Özellikle bel bölgesindeki yağlanma hastalıklara neden oluyor.

Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. İsmail Mete itil, şişmanlığın idrar kaçırmanın en önemli nedeni olduğunu söyledi. Lancet Dergisi'ndeki araştırmanın sonuçlan Türk kadını için can sıkıcı gerçeği gözler önüne sererken, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyesi ve Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği Genel Başkanı Prof.Dr. İsmail Mete itil, şişmanlığın neden olduğu hastalıklardan biri olan idrar kaçırmaya dikkat çekti.

Hastalık belirtisi de olabilir

Son yıllarda şişmanlığın dünyayı tehdit eden önemli bir sağlık sorunu haline geldiğini, özellikle bel bölgesindeki yağlanmanın başta kalp, şeker ve tansiyon gibi birçok kronik hastalığa yol açtığını hatırlatan Prof. Dr. Itü, ama bütün bunların dışında şişmanlığın kadınlarda çok önemli bir sorun olan idrar kaçırmaya neden olduğunu belirtti. Prof. Dr. İtil, şişmanlık ile artan karın içi basmana çok doğum hikayesi de eklenince idrar kaçırmamanın neredeyse imkansız hale geldiğini ifade etti.

İdrar kaçırmanın pek çok kadının ortak sorunu olduğunu, yapılan çalışmaların, kadınların yüzde 15- 17'sinde bu problemin bulunduğunu ortaya koyduğunu anlatan itil,bu oranın gençlerde yüzde 20- 30, orta yaşlılarda yüzde 30-40, yaşlılarda ise yüzde 40-50 civarında olduğunu söyledi.

Prof. Dr. itil, idrar kaçırmanın başta beyin veya omurilik tümörü olmak üzere, multipl skleroz, bel fıtığı ve parkinson gibi hastalıkların da belirtisi olabileceğini dile getirerek, hafife alınmaması gereken sorunla ilgili kadınların mutlaka bir uzmanla görüşülmesi gerektiğini ifade etti.

İtil, "Karın içi basıncının artması idrar kaçırma probleminde önemli bir etken. Aşırı şişmanlığın yanı sıra yaşm ilerlemesi, fazla doğum, kronik öksürük ve kabızlık da idrar kaçırmaya neden oluyor. Tedaviyle sonuç alabilmek için kişiye özel bir yol izlenmesi gerekiyor" dedi.

Yeniçağ

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.