banner2
Öne Çıkanlar Diyarbakır URFASPOR İstanbul Mardin Faruk Çelik

Doğu ve Güneydoğu'da yetişen kanser ilacı: Uçkun

ABD’nin en büyük eyaletlerinden birinde yer alan Atlanta Üniversitesi’nde uçkun bitkisini  kansere iyi geldiği ile ilgili yapılan araştırmalarda  aşama halinde fareler üzerinde deneyler gerçekleştirildi. Yapılan deneylerde, uçkun bitkisinde  bulunan parietin isimli kırmızı pigmentler, kanser hücrelerine enjekte edildi. Gözlem sırasında sadece iki gün içerisinde kanser hücrelerinin yarısının öldüğü görüldü. Pigmentlerin modifiye edilmiş bir çeşidinin de tümörlerin gelişimini azalttığı belirlendi.

Yapılan bu deney sonucu elde edilen bulgular kanser tedavisi için bilim dünyasının yüzünü güldürdü. Çıkan olumlu deney sonucunun ardında uçkunun ilaca dönüştürülmesi için birçok deneye ihtiyaç duyuluyor.

Özellikle bahar aylarında Bitlis ve Hakkâri başta olmak üzere Doğu Anadolu bölgesinin yüksek kesimlerinde yetişen uçkun bitkisi, halk arasında yayla muzu olarak biliniyor. Yöre halkı tarafından çok sevilen uçkun bitkisi, halk  arasında şeker, tansiyon ve kolesterole iyi gediği biliniyor.

Uçkun bitkisinin asıl anavatanı Güneybatı Asya’nın ılıman ve Savan (subtropikal) bölgeleri olarak biliniyor.(Şükrü Tontaş-İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.