banner2
Öne Çıkanlar Sanlıurfa Urfa URFASPOR Diyarbakır Faruk Çelik

Diyarbakır'da Halk Sağlığı Haftası başladı

Sağlık Bakanlığı tarafından her yıl 3-9 Eylül tarihleri arasında kutlanan ‘Halk Sağlığı Haftası’ münasebetiyle yazılı basın açıklaması yapan Diyarbakır Halk Sağlığı Müdürü Fatih Aslan, sağlığın sadece hastalık ve sakatlık olmadığını belirterek sağlığın; bedensel, ruhsal ve sosyal yönden tam bir iyilik hali olduğunu söyledi.

Diyarbakır Halk Sağlığı Müdürü Dr. Fatih Aslan, bu hafta kapsamında halk sağlığının ve koruyucu hekimlik hizmetlerinin toplum sağlığı açısından öneminin vurgulanacağını söyledi. Aslan, 2001 yılından beri Sağlık Bakanlığı tarafından kutlanan ‘Halk Sağlığı Haftası’nın bu yılki temasının ‘Güvendesiniz; çünkü Halk Sağlığı yanınızda’ olarak belirlendiğini belirti.

Sağlığın sadece hastalık ve sakatlık olmadığını belirten Aslan, sağlığın bedensel, ruhsal ve sosyal yönden tam bir iyilik hali olduğunu ifade etti.

Yaptığı açıklamada Aslan, halk sağlığını şöyle tanımladı: “Halk sağlığı, yürütülen proje ve faaliyetler neticesinde; çevre sağlığı koşullarını düzelterek, bulaşıcı hastalıkları önleyerek, hastalıkların erken tanı ve koruyucu tedavisini sağlayarak, toplumdaki her birey için sağlıklı bir yaşam sağlayacak biçimde hastalıklardan korunmayı, yaşamın uzatılmasını, beden ve ruh sağlığı ile çalışma gücünün arttırılmasını sağlayan, eğitim çalışmaları ile toplumda sağlık bilinci oluşturan bir bilimdir.”

Aslan, halk sağlığının amacını şöyle açıkladı: “Uygulaması sağlıklı bireyin sağlıklı toplumu oluşturacağı anlayışından yola çıkarak, bireyin anne rahminden itibaren sağlıklı yaşam sürmesini ve hastalıklardan korunmasını amaçlar. Bireyi fiziksel, biyolojik ve sosyal çevresi ile bir bütün olarak görür, sağlık hizmetini kişiye hem sağlıklı iken hem hasta iken sunar.”

Aslan daha sonra, Diyarbakır’da tedavi edici sağlık hizmetlerinin yanında hem yaşam kalitesini yükseltmek, hem de hastalıkları oluşmadan önlemek için halk sağlığına yönelik koruyucu sağlık hizmetlerinin kesintisiz olarak devam ettiğini belirti.

Açıklamanın devamında, bu kapsamda; toplumun beden ve ruh sağlığının korunması, bulaşıcı hastalıkların önlenmesi ve tedavisi, çevre sağlığı, obezite ve kronik hastalıkların önlenmesi, kanser ile mücadele kapsamında kanserden korunma, hastalıkların erken tanı ve tedavisi, yaşlı sağlığı, kadın, çocuk ve ergen sağlığı konularında proje ve çalışmaların sürdürüldüğü belirtildi.

Çalışmalarına örnekler de veren Aslan açıklamasını şöyle sürdürdü: “Valiliğimiz himayesinde Halk Sağlığı Müdürlüğümüz tarafından kadınlarımızı kadın sağlığı konusunda bilinçlendirmek üzere Kadın Sağlığı Eğitim Projesi yürütülmektedir. Proje kapsamında çalışmalarımız hızla devam etmekte olup şimdiye kadar toplamda 12 bin 856 kadınımıza eğitim verildi. Bu kadınlarımızdan 553 kişiye klinik meme muayenesi yapıldı. Yapılan muayenelerde 97 kişide anormal bulgu tespit edilerek ileri tetkik ve tedaviye yönelik takiplerine devam edilmektedir.”  

Son olarak tüm halka seslenen Aslan, “Tüm vatandaşlarımızın sadece hastalıkta değil sağlıklı iken de sağlık kuruluşlarımıza başvurup erken tanı ve tedaviye yönelik koruyucu sağlık hizmetlerinden faydalanmaları halk sağlığı uygulamaları açısından büyük önem arz etmektedir.” ifadelerini kaydetti.   

(İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.