banner2
Öne Çıkanlar Urfa Sanlıurfa Urfa Haber Sanlıurfa Haberleri Gaziantep

Diyarbakırda biyonik kulak ameliyatı

Bugüne kadar sadece Hacettepe Üniversitesinde yapılan, biyonik kulak ameliyatı olarak bilinen kohlear implantı ameliyatı ilk kez Diyarbakırda gerçekleştirildi.

Cerrahi müdahale ile iki çocuğa biyonik kulak takan DÜ Tıp Fakültesi Burun Boğaz Baş ve Boyun Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Ediz Yorgancılar, Ameliyatın bütün masraflarını bakanlık karşılıyor. Maddi durumu iyi olanlar, çocuklarını Ankaraya götürebiliyordu. Bundan sonra bu ameliyat burada da yapılacak. dedi.

Diyarbakırda yaşayan 5 yaşındaki Başak Durusto ile 6 yaşındaki Emrecan Kaya işitme yetisinden yoksun olarak dünyaya gelen binlerce çocuktan sadece ikisiydi. Emrecan 2 kez Marmara Üniversitesinde tedavi görmüş, Başka ise Hacettepe Üniversitesine bir kez gitmişti. Her iki çocuğa da iç kulak hücrelerinin çalışmadığı teşhisi konulmuş ve biyonik kulak takılması önerilmişti. DÜ 6 ay süren çalışmanın ardından Hacettepe Üniversitesi KBB Baş ve Boyun Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Levent Sennaroğlu yardımıyla ameliyatı Diyarbakırda yapmayı başardı. DÜ Tıp Fakültesi Burun Boğaz Baş ve Boyun Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Ediz Yorgancıların yaptığı cerrahi müdahaleye Ankaradan gelen Profesör Sennaroğlu da katıldı.

ÇOCUĞUN DUYMASI İÇİN ERKEN TANI ÇOK ÖNEMLİ


Güneydoğuda doğuştan veya sonradan oluşan işitme kaybı çok fazla olduğunu anlatan Yrd. Doç. Ediz Yorgancılar, bu durumun özellikle akraba evliliğinin çok olmasından kaynaklandığını söyledi. Bunların tedavisine çok erken başlanmak zorunda olduğunu anlatan Yorgancılar, bu çocukların erken tanı konulup tedavi edilmemesi halinde ileride sağır-dilsiz olarak özürlü çocuk grubuna katıldığını kaydetti. Yorgancılar, Burada şunu şuana kadar uygulayamıyorduk, teknik imknsızlar nedeniyle. Bu ameliyatta iç kulağa bir cihaz yerleştiriyoruz. Çocuk duyma yetisini kazanıyor. Bunu eğitimle pekiştiriyor. Tüm amacımız bu. diye konuştu.

Ameliyatta kritik olanın erken tanı olduğunu vurgulayan Yorgancılar, Erkan tanı konulup 3€"4 yaşına kadar tedavi yapılamazsa ileride tanı konulduğu zaman hiçbir faydasını göremiyor. Erken tanı konulup cihazın takılması gerekiyor. Bu da hem doktorların hem da ailenin hassasiyetine bağlı. Bu ameliyat bugünden itibaren burada yapılacak. Şuana kadar 2 hastaya yaptık. Ameliyatın aileye hiçbir maliyeti yok. Bütün maliyeti sağlık bakanlığı karşılıyor. şeklinde konuştu.

Emrecan Kayanın babası Mehmet Kaya ise özürlü bir baba olarak çocuğunun sağlığına kavuşmasını görmenin kendisini çok sevindirdiğini söyledi.

Oğlunu daha önce Marmara Üniversitesine götürdüğünü ancak sonuç alamadığını anlatan Kaya, Diyarbakırda yapılan ameliyatla Allahın izniyle çocuğunun duyacağını kaydetti.

Kaya, Çocuğumun iki kulağı da hiç duymuyordu. Doktorlar oğlumun iç kulak duyu hücrelerinin çalışmadığını ancak beyine giden sinir hücrelerinin sağlam olduğunu söylediler. Bunun için biyonik kulak yapılmasını kararlaştırdılar. Şuan durumu çok iyi. diye konuştu.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.