banner2
Öne Çıkanlar Urfa Urfa Balıklıgöl ABD MHP Haliliye

Diyarbakır'da 2 ay içerisinde bin 800 organ bağışı yapıldı

3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası münasebetiyle açıklamalarda bulunan Diyarbakır İl Sağlık Müdür Yardımcısı Mehmet Baturay, organ bağışının önemine değinerek 2 ay içerisinde bin 800 organ bağışının yapıldığını söyledi.

Organ bağışının kişinin hayatta iken serbest iradesi ile ölümünden sonra organını bir başkasına bağışlaması olduğunu söyleyen Diyarbakır İl Sağlık Müdür Yardımcısı Baturay, 18 yaşını doldurmuş akli dengesi yerinde olan herkesi organ bağışında bulunabileceğini belirtti.

Organ bağışının nasıl yapılacağıyla ilgili bilgi veren Baturay, “Dünyada ve ülkemizde organ nakli 2 şekilde yapılır. Organ bağışı canlı ve ölüden yapılır. Canlıdan organ nakli Türkiye dünyada önde gidiyor. Türkiye’de bağış canlıda yüzde 80 iken, beyin ölümü gerçekleşmiş kişilerde ise yüzde 20 oranındadır. Avrupa’da bu durum tam tersidir. Diyarbakır’da 2 ay içinde bin 800 oranında organ bağışı yapıldı. Bölgemizde sayı 7 bin 300 civarındadır. Eylül ayı itibari ile Türkiye’de 140 bin civarında kişi organ bağışı yapacağını beyan etmiştir.” dedi.

Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde böbrek ve kornea naklinin yapıldığını dile getiren Baturay, “Dicle Üniversitesinde kornea, kemik iliği, börek ve karaciğer nakli yapılmaktadır. Gazi eğitim araştırma hastanesinde 2 yıldır böbrek nakli merkezi var, yaklaşık 60’a yakın nakil yapılmıştır. Kornea nakli ise 70’e yakın yapıldı. Üniversitede şimdiye kadar 4 karaciğer nakli yapıldı. 40’a yakın böbrek nakli, 200’e yakın kornea nakli ile 60 tane kemik iliği yapılmıştır.” ifadelerini kullandı.

Vatandaşları bilinçlendirme amaçlı faaliyetlerinin olduğunu da belirten Baturay, okullarda öğrencilere yönelik eğitim verdiklerini belirtti.  (Emrah Deniz / Hamza Adıyaman - İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.