banner2
Öne Çıkanlar Urfa Gaziantep Haliliye Belediyesi Urfa Haberleri Şanlıurfa Balıklıgöl

Din Görevlileri Sağlık Eğitimine Alınıyor



Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı’nın  Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu , Şanlıurfa-Adıyaman  İl Halk Sağlığı Müdürlükleri ve İl Müftülükleri işbirliği ile 2-3 Eylül’de Şanlıurfa’da, 5-6 Eylül’de Adıyaman’da ‘Din Görevlileri Sağlık Eğitimi Programı’ uygulanacak. Toros Tarım ve Hollanda Büyükelçiliği’nin de maddi destek sağladığı program Şanlıurfa’da Otel El-Ruha’da, Adıyaman’da Bozdoğan Otel’de yapılacak.  
Programın yürütücüsü Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Zeynep ŞİMŞEK tarafından yapılan açıklamada; her toplumda hastalıklara ve ölümlere neden olan faktörlerin farklılık gösterdiği, bu farklılığın temel nedenlerinden birinin de çalışma hayatı olduğu belirtildi. Tarımda çalışanların çoğunluğunun öğrenim düzeyinin düşük olması, kırsal alanlarda yaşamaları, sağlık sorunlarının nedenlerini ‘Allah’ın takdiri’ ya da ‘kader’ olarak görmeleri, kış aylarında da Kur’an Kursları ve camilere gitmeleri nedeniyle din görevlilerinin halk sağlığı eğitimine alınacağı açıklandı. Programın temel amacının doğru sağlık mesajlarının halkın içine yayılmasının sağlanması ve koruyucu/hastalıkları önleyici ve erken tanı/tedavi hizmetlerine halkın erişiminin sağlanması olduğu belirtildi. Şanlıurfa ve Adıyaman illerinde mevsimlik tarım işçilerinin yüksek olduğu belirtilen açıklamada, binyıl kalkınma hedeflerine ulaşmak için anne-bebek ölümleri başta olmak üzere, bulaşıcı hastalıkların önlenmesi için yapılması gerekenlerin anlatılacağı bildirildi.
Üniversitelerin görevinin, bulunduğu toplumda sık rastlanan sorunlar ve nedenlerine yönelik araştırmalar yapıp, hizmet programları geliştirmek olduğu belirtilen açıklamada, sağlık uygulamaları açısından sektörler arası işbirliği ile yürütülen bu programın ülkemizde nadir örneklerden biri olduğu vurgulandı.  Yapılan bu çalışmaların nihai amacının tarımda çalışanların daha sağlıklı ve uzun yaşaması için ülkemize özgü hizmet modelleri geliştirmek olduğu söylendi. Program kapsamında her iki ilin Halk Sağlığı Müdürlüğü yöneticileri, Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi, Sağlık Yüksekokulu ve İlahiyat Fakültesi Fıkıh Anabilim Dalı öğretim üyeleri eğitim verecekler.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.