banner2
Öne Çıkanlar Sanlıurfa Haber Şanlıurfa Valiliği urfahaber Sanlıurfa Pirhalil

Çocuklarınızın için SGK'yı dava edin!

Ali Tezel'in yazısından....

Sosyal Sigorta Mevzuatı'na göre, çalıştırılan ve ücret verilenler için sigortalı olmanın alt yaşı yoktur. 5 yaşında da olsa, 12 yaşında da olsa çalıştırılanlar kendiliğinden sigortalıdırlar ve Sosyal Güvenlik vazgeçilemez, devredilemez

2006 doğumlu oğlumu reklamkatalog çekimlerinde denediler 25 Nisan 2008 günü de TV'de yayınlanan bir dizide rol verdiler. Bütün bunlar ben ve annesinin muvafakatı ile oldu ve dizi çekimi için para da ödediler. Diziyi TV'de kullanmadılar. Diziyi çeken şirket, oğlumu SSK'ya da sigortalı olarak bildirmişti. SSK'nın web sayfasına girdiğimizde eskiden sigortasını görüyorduk ama şu an göremiyoruz. SanırımSSK sigortayı iptal etmiş. Bizimbu konuda ne yapmamız gerekir? Tayfun Koroncu-İstanbul

ÇOCUKLARIN DA SOSYAL GÜVENLİĞİ OLUR

Çocuklar film, sinema, reklam, broşür gibi çekimlerde rol aldıklarında SSK'lı yapılmak zorundadır ve yaş sınırı yoktur.
Öte yandan, ÇalışmaMevzuatı dediğimiz, 5953 sayılı Basın İş Kanunu, 854 sayılı Deniz İş Kanunu veya 4857 sayılı Kanun gibi henüz özel bir çalışma kanunu-düzenlemesi olmayan güzel sanatlar konularında Borçlar Kanunu'nun 353'üncümaddesi uygulanır. Borçlar Kanunu gereğince güzel sanatlar konularında faaliyet gösteren, mesela-reklamfilminde rol alan, katalog çekimlerinde görev verilen-hizmet akdi yapılan çocuklarımız kaç yaşında olursa olsun sigortalı yapılmak zorundadır.
2008 yılı başında "Çocuklarınızı ve kendinizi sigorta yaptırın" diye çağrıda bulunmuştum, 1milyon 400 bin kişi sigortalı olmuştu. Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül'ün oğlu, TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin'in çocukları da, bakan ile milletvekilleri ve bürokratların çocukları ve torunlarını sigortalı yaptırdığı da ortaya çıkmıştı. Ancak ne hikmetse SGK'nın Sigorta İşleri GenelMüdürü İbrahim Ulaş'ın "Vatandaşın çocuklarının sigortasını iptal edeceğiz" demesiyle dumura da uğradım. Çünkü, TBMM'den çıkmış hiçbir Kanunda SGK'ya sigorta iptal etme yetkisi verilmemiştir. İptal konusunda SGK'nın kanuni yetkisi yoktur

SGK'NIN SİGORTAYI İPTAL YETKİSİ YOK

ANAYASAMIZA göre Türkiye Cumhuriyeti hukuk devletidir, Anayasa Mahkemesi'nin 12 Kasım 1991 tarih ve 1991/43 sayılı Kararı‘nda hukuk devleti ilkesi, "yönetilenlere en güçlü, en etkin ve en kapsamlı biçimde hukuksal güvencenin sağlanması, tüm devlet organlarının eylem ve işlemlerinin hukuka uygun olması" olarak tanınlamıştır. Bu nedenle de gerek 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu ve gerekse 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun hiçbir yerinde işverenler tarafından sigortalı olarak bildirilenlerin, iptaliyle ilgili bir düzenleme olmadığı gibi iptalle ilgili tek bir cümle de yoktur. Yani SGK hiç kimsenin ama hiç kimsenin sigortasını idari işlem ile iptal edemez. En fazla yapmaları gereken sigortalının çalışmalarının gerçek olmadığını düşünüyorlarsa ellerindeki tespitlerle birlikte gidip iş mahkemelerinde dava açabilirlerdi.

SİGORTAYI İPTAL EDEN SUÇ İŞLEMİŞ SAYILIR

30.04.2008 günü öncesinde veya 1 Ekim 2008 günü öncesinde sigortalı olmuş kişilerin/ çocukların sigortalarını iptal etmişlerse kurum yetkilileri suç işlemişlerdir. Bu görevliler hakkında cumhuriyet savcılıklarına suç duyurusunda bulunmak gerekir. İkinci olarak da bu iptallerle ilgili iş mahkemelerinde tespit davası açmak gerekir. Ben de sizlere örnek bir dava dilekçesi veriyorum


DAVA DİLEKÇE ÖRNEĞİ

"........... İş Mahkemesi Hâkimliği'ne

Davacı: Alp Koroncu velileri Tayfun ve Gülay Koroncu
Adresi:
Davalı: Sosyal Güvenlik Kurumu'na izafeten İstanbul Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü
Adresi:
Konusu: Tespit davası - İptal edilen sosyal güvenlik hizmetleri hk.

Açıklamalar: 2006 doğumlu oğlu Alp Koroncu, bir ajansın kataloglarında yer almaktayken teklif edilen bir rol sebebiyle 25 Nisan 2008 günü ................... dizisinde anne ve babasının muvafakatı ile çekimlere alınmıştır. O gün bütün gün çekimlere katıldık ve çekim sonrası tarafımıza 20.28 lira brüt ücret ödemesi yapıldı. Bu sebeple de 34.01.2008.62366 sigorta sicil numarası ile de sosyal güvenliği başlatıldı, prim ödeme gün ve kazançları da işveren şirket tarafından SGK'ya bildirge ve bordo edildi. Durumu biz de SGK'nın web sayfasından kontrol ettik. Şimdi ise SGK'nın hizmetlerini gösteren web sayfasına baktığımızda prim ödeme gün sayısı ve kazançlarının iptal edildiğini, sigorta sicil numarasının da iptal edildiğini gördük. Bilindiği üzere, o tarihler de mer'i olan 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu'nun 2 ve 6'ncı maddeleri gereğince, herhangi bir yaş kriteri olmaksızın, çalıştırılanlar kendiliğinden sigortalı olurlar ve sigortalı olmak hak ve yükümlülüğünden de kaçılamaz. Ayrıca, gerek devredilen Sosyal Sigortalar Kurumu'nun ve gerekse de Sosyal Güvenlik Kurumu'nun yasal olarak işverenler tarafından kuruma bildirilen çalışma gün sayısı ve kazançları iptal yetkisi de yasal olarak yoktur.

Deliller: SGK kayıtları, işveren kayıtları, bilirkişi incelemesi ve karşı taraf delillerine karşı delil sunma hakkımız da saklı kalmak kaydı ile sair ibrazı kabil deliller.

Hukuki nedenler: Anayasa, 506 SK, 5510 SK ve sair yasal mevzuat.

Sonuç ve talep: Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yasadışı bir şekilde iptal edilen, 25 Nisan 2008 günlü çalışmanın sigortalı çalışma olarak kabulü ile dava masraf ve vekalet ücretlerinin karşı taraf üzerine bırakılmasını arz ve talep ederiz.

Ad soyad-imza-tarih"

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.