banner2
Öne Çıkanlar Sanlıurfa Urfa URFASPOR Türkiye Diyarbakır

Çocukların en ciddi sorunu: Ayakkabı

Çocuklarda yanlış ayakkabı seçiminin düztabanlık ve gelişim bozukluğu gibi pek çok soruna yol açtığını söyleyen uzmanlar, Satıcılara kanmayın. Ortopedik ayakkabı diye bir şey yok uyarısında bulundu.

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Feyyaz Akyıldız, çocukların ayak sağlığının gelişimi için rahat ayakkabının önemli olduğunu belirterek, büyüyünce de giysin mantığı ile çocuklara büyük ayakkabı alınmaması uyarısında bulundu. Çocuklarda da rahat ayakkabı kullanımının önemini vurgulayan Akyıldız, ayakkabının çok ağır malzemeden yapılmaması, tabanının esnek olması gerektiğini kaydetti. Akyıldız, Yere basıldığında parmaklarla beraber ayakkabı tabanının aynı esneklikte katlanabilirliğinin olması gerekir dedi. Ayakkabı topuğunun hafif dolgulu ve sert olması gerektiğini kaydeden Akyıldız, özellikle düztabanlık sorunu olanlara orta yerinde küçük bir pedi olan ayakkabı önerdi.

ENGELLİLERE ÖZEL TASARIM GEREKLİ

Bazı satıcıların ortopedik ayakkabı tanımlamasını kullandığını belirten Akyıldız, sözlerini şöyle sürdürdü: Bu doğru bir tanımlama değil. Ortopedik ayakkabılar var ama çok özel hastalıklarda, spastik çocuklarda, özel ayak anomalileri olan, doğumsal felçleri olan çocuklarda kullandığımız modeller. Bunlar da kişiye özel yapılıyor. Onun dışında ortopedik ayakkabı diye bir nitelendirme doğru değil. Ancak ayak sağlığı adına uygun ayakkabı gibi isimlendirmeler yapılabilir.

DAR OLANLARI GİYDİRMEYİN

Prof. Dr. Feyyaz Akyıldız, Çocukların hızlı büyümesi nedeniyle aileler büyük ayakkabı almayı tercih ediyor ama büyük ayakkabı alınması doğru değil. Eğer ayak ayakkabıya yeterince hakim olamıyor ve çok hareket ediyorsa bu sıkıntı doğuracaktır. Büyük ayakkabı, ayakkabı vurması, ayakta yaralar açılmasına kadar gidebilir dedi. Küçük ayakkabının da ayağı rahatsız edeceğini belirten Akyıldız, Ayak ayakkabı içerisine oturmalı. Ayağın ayakkabının burnuna iyice dayandıktan sonra arkada yarım santim boşluk kalmalı dedi.

Kaynak: Star

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.