banner2
Öne Çıkanlar Eyyübiye Belediyesi Balıklıgöl Uluslararası Robot Yarışması nedir? ABD Dış İşleri Bakanı John Kerry Lübnan

'Çocuklarımıza kitap okuma alışkanlığı kazandıralım'

Toplumda kitap okuma alışkanlığının azaldığına dikkat çeken STK temsilcileri, kitap okumanın, yemek-içmek gibi önemli bir temel ihtiyaç olduğunu belirterek mutlaka belirli zamanlarda ailece kitap okunmasını tavsiye ediyor.

Çocukların manevi ve zihinsel gelişimi için mutlaka kitap okuması gerektiğini vurgulayan Anadolu Der Başkanı Mehmet Emre, ebeveynlerin bu konuda hem örnek olma hem de kontrol etme gibi önemli vazifelerinin olduğunu dile getirdi.

“Zamanımızı en çok sosyal medya çalıyor”

Günümüzde kitap okuma alışkanlığının yerini sosyal medyanın aldığını ve bunun olumsuz sonuçlar doğurduğunu ifade eden Emre, “Şunu açıklıkla söyleyebilirim ki, kitap okumanın önündeki en büyük engel, kontrolsüz kullanılan sosyal medya. Evlerde 7’den yetmişe herkesin elinde ya akıllı cep telefonu ya da tablet bilgisayarlar var. İnsanlar bu cihazlarla sosyalleşeyim derken aynı çatı altında yaşadığı anne, baba ve kardeşlerinden bile kopma derecesine gelmiş. Bu tehlikeyi anne-babaların mutlaka görmesi ve gerekli tedbirleri alması gerekiyor. Aile içerisinde sosyal medya olayı mutlaka denetim altına alınmalı ve sınırlandırılmalı. Bu olay çözülürse aile içerisinde sohbet edilecek, kitap okunacak zamanlar da kendiliğinden oluşacaktır.” diye belirtti.

“Ebeveynler okursa çocuk da okur”

Çocukların kitap okuma alışkanlığı kazanması için anne-babanın da mutlaka okuması gerektiğini ifade eden Emre, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Nasıl yapmadığımız bir şeyi başkasının yapmasını istemek doğru bir yaklaşım değilse, kitap okumayan anne-babanın çocuğundan kitap okumasını istemesi de doğru bir usul olmaz. Bunun için önce ebeveynlerin kitap okuyarak rol modeli olması gerekiyor. İşten eve gelen babasını gece kitap okurken gören, evde boş zamanlarında kitap okuyan annesine şahit olan çocuk da mutlaka kitap okuyacaktır. Çünkü çocuklar, anne-babalarını örnek alır.”

“Ailece okuma saatleri oluşturabiliriz”

Aile içerisinde kitap okuma alışkanlığının kazandırılması için çeşitli tavsiyelerde bulunan Emre, “Belirli günlerde tüm aile bireylerinin iştirak edeceği bir okuma süresi belirlenerek bir uygulama yapılabilir, bu hafta sonunda da olabilir. 20-30 dakika süresince kitap okuyan anne, baba ve çocuk daha sonra okuduğu ve hoşuna giden bölümü paylaşırsa kitap okumak daha zevkli bir hal alır. Mutlaka aileler çocuklarına okumayı sevdirmeli, okumanın yemek-içmek gibi temel bir ihtiyaç olduğunu anlatabilmeli.” diye konuştu.

“Ebeveynler çocuklarına kitap hediye etsin”

Günümüzde okuma oranının çok azaldığına dikkat çeken MEKTEB Der Başkanı Alpaslan Yoldaş ise genç nesle kitabı sevdirmek için okuma seferberliği başlatılması çağrısında bulundu. Bilgi çağında okumanın daha da önem kazandığını işaret eden Yoldaş, kitap okumaya teşvik için aileler ve STK’ların çeşitli etkinlikler yapabileceğini belirtti. Her evde içerisinde manevi ve kültürel gelişime katkı sunan kitapların yer aldığı bir kitaplığın olması gerektiğinin altını çizen Yoldaş,  ebeveynlerin de belirli aralıklarla çocuklarına hediye olarak kitap alması tavsiyesinde bulundu.

“Doğru kitaplar seçilmeli”

Kitap okuma alışkanlığı kazandırmanın yanında doğru kitabı da okutmanın önemine vurgu yapan Yoldaş, “Rabbimizin Kur’an-ı Kerim’deki ilk emri ‘Oku’dur. İnsan okuyarak Rabbini tanır, niçin yaratıldığını anlar. Okumak derken bu bilinç ve şuurla okumak önemli. Bir çocuk mutlaka Kur’an-ı Kerim okumalı. Hz Peygamberi ve ashabını tanımak için siyer okumalı, dini bilgiler alabileceği kitapların yanında manevi ve kültürel gelişim sağlayan kitaplar da okunmalı. Çocuklara kitap okumayı sevdirmek için romanlar da önemli yer tutuyor.” ifadelerini kullandı. (Ayhan Kaya - İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.