banner2
Öne Çıkanlar Eyyübiye Belediyesi Ürdün Teknik Direktör Cihat Arslan Ziylan Enver Sedat Yahlizade

Çocuklar kış döneminde enfeksiyon riski altında!

Diyarbakır Çocuk Hastalıkları Hastanesi Çocuk Enfeksiyon Yandal Uzmanı Doktor Muhammet Köşker, kış aylarında çocuklarda görülen enfeksiyonla ilgili uyarı ve tavsiyelerde bulundu.

Kış döneminde çocukların enfeksiyon açısından daha fazla risk altında olduğunu söyleyen Köşker, bu dönemde en fazla, solunum yolu enfeksiyonlarının görüldüğünü belirtti.

Nezle ve gribin çocukluk çağında en sık görülen hastalıkların başında geldiğini aktaran Köşker, “Solunum yolu enfeksiyonları alt ve üst olarak ikiye ayrılır. En sık gördüğümüz üst solunum yolu enfeksiyonlarını nezle, grip, bademcik iltihabı (tonsillit), sinüzit, kulak iltihabı (otit), krup (larenjit) olarak sıralayabiliriz. Alt solunum yolu enfeksiyonu deyince aklımıza gırtlak ve altında kalan solunum yolları gelir. Bronşit, bronşiolit ve pnömoni alt solunum yolları hastalığıdır. Nezle ve grip, çocukluk çağının en sık görülen enfeksiyonudur.” dedi.

“Burun akıntısı ve burun tıkanıklığı gece uykuya dalmayı engeller”

Nezle etkenli virüsün çocuklara ebeveynden, okuldan veya kalabalık ortamlardan bulaştığını kaydeden Köşker, şu ifadeleri kullandı:

“Ayrıca kalabalık alışveriş merkezleri, çocuk oyun alanları, kalabalık misafirlikler de bulaşma için uygun yerlerdir. Virüs çocuğa bulaşınca önce bir miktar halsizlik, huzursuzluk, iştah kaybı ve burun akıntısı, arkasından ciddi burun tıkanıklığı, ateş yüksekliği ve öksürük gelişir. Hatta kusma, bulantı ve ciddi beslenme reddi olabilir. Burun akıntısı, burun tıkanıklığı ve buna bağlı geniz akıntısı ile gelişen öksürük gece uykuya dalmayı engeller. En iyi tedavi ise bol miktarda sıvı vermek, burunlarını yıkamak, açıcı burun damlası kullanmak ve doktor kontrolünde yaşına uygun nezle ilacı almaktır.”

“Çocukların hijyen kuralları konusunda eğitilmesi önemlidir”

Enfeksiyona yakalanmamak için bu dönemde çocukların beslenmesine dikkat edilmesi gerektiğini dile getiren Köşker, “Dengeli ve sağlıklı beslenme, bol sıvı tüketimi hastalıklardan korunmamızı sağlar. Ayrıca hijyen kurallarına da uyulması gerekiyor. Kreşlerde, okullarda gerekli temizlik önlemlerinin alınması, oyuncakların, yüzeylerin uygun şekilde temizlenmesi ve her şeyden önce çocukların küçüklükten itibaren hijyen kuralları konusunda eğitilmesi önemlidir. El temizliğine özellikle dikkat edilmeli. Çocuklara ellerini uygun sürede su ve sabun kullanarak yıkamaları gerektiği öğretilmelidir.” diye konuştu.

(İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.