banner2
Öne Çıkanlar Urfa Urfa Haber Sanlıurfa Gaziantep Akçakale

Ceylanpınar'da KOAH'a dikkat çekildi

Ceylanpınar Devlet Hastanesi’nde KOAH’a dikkat çekmek için hastane bahçesine statant kurdu.  Kurulan stanta vatandaşlara KOAH ile ilgili bilgi verildi.  Göğüs hastalıkları Uzmanı Doktor Şerif Kurtuluş, KOAH’ın nedenleri ve mücadelesi ile ilgili bilgi verdi.

Göğüs hastalıkları Uzman Doktor Kurtuluş KOAH’ın, Akciğerin Kronik Tıkayıcı bir hastalığı olduğunu belirerek daha sonra hastalığı tanımlamaya şöyle devam etti: “Hastalık büyük oranda sigara dumanı ve bazı kişilerde diğer zararlı gaz  ve parçacıklara bağlı olarak gelişen soluk yollarının mikrobik olmayan iltihap sonucu oluşur. Bu intihap sonucu hava yolları daralır. Bu intihapla mücadele etmede yetersiz kalan akciğerlerde giderek ilerleyen- geri dönüşümsüz bir harabiyet oluşması durumudur.” Dedi.

Dünya’da 5 kişiden biri KOAH’dır.

Dünya’da ve Türkiye’de her 5 kişiden biri KOAH hastası olduğunu belirten, Kurtuluş, “Hastalığın en önemli belirtileri sinsi başlayan ve giderek şiddetinin artıran nefes darlığı ve kronik öksürük ve bağlam çıkarmadır. Bu yakınmalar hastalık şiddetinin arttığı ve alevlenme ya da atak olarak adlandırılan dönemlerde daha da belirginleşir.  Dünya’da  ve Türkiye’de her 5 kişiden biri KOAH’dır.” Dedi.

KOAH’ın nedenleri ve mücadele yöntemi

Kurtuluş daha sonra, “ KOAH’ın en önemli nedeni aktif olarak sigara içicisi olmak yada pasif olarak dumana kalmaktır. Diğer nedenleri ise; Hava kirliliği, meslek nedenleriyle toz, duman ve zararlı gazlara maruz kalmak, iç ortam hava kirliliği, pasif sigara içiciliği, düşük sosyoekonomik koşullar ve A,C,E vitamin eksikliği bunulan kişilerde KOAH hastalığı belirtileri meydana gelir.” İfadelerine yer vererek bilgilendirmesini sürdürüdü.

Kurtuluş son olarak, “KOAH’la mücadelenin en önemli yöntemi sigaranın bırakılması, ekzersiz yapılması, iyi ve doğru beslenme ve enerjiyi iyi kullanma ve stresten uzak durmaktır.” İfadelerini kaydetti.  (Mustafa Kaynak – İLKHA)






Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.