banner2
Öne Çıkanlar Sanlıurfa Urfa URFASPOR Türkiye Diyarbakır

Çatışmalardan kaçan ailenin dramı yürek burkuyor

Diyarbakır'ın Sur ilçesinde yaşanan çatışmalar nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kalan 7 nüfuslu Ün ailesi, kendilerine uzanacak bir yardım eli bekliyor.

Sokağa çıkma yasağının 5’inci gününe girdiği Sur ilçesinde çatışmalar devam ederken çatışmalardan zarar gören on binlerce aile göç etmek zorunda kaldı.

Geçtiğimiz günlerde ilçedeki sokağa çıkma yasağı kısıtlı bir süreyle kaldırılmış halk, bunu fırsat bilip ilçeyi terk etmeye başlamıştı.

Göç edenlerden imkânı olanlar başka ilçelerde tuttukları evlere yerleşirken, durumu düşük olan aileler ise yakınlarının yanına yerleşti. Kimi aileler ise tutunacak bir dal bulamadıkları için büyük mağduriyetler yaşıyorlar.

‘Terk ettik çünkü çatışmanın ortasında kaldık’

Hurdacılık yaparak geçimlerini sağlayan 5 çocuklu Agahan Ün, Savaş Mahallesi Büyüksürgü Sokak'taki evlerinin, çatışmaların ortasında kalması nedeniyle ilçeyi terk ederek huzur içinde yaşayabileceği bir yer aramak zorunda kaldığını söyledi.

Başlarda bir yer bulamadığı için Selahattin Eyyübi Devlet Hastanesi'ne sığınan Ün ailesi, şimdi ise hayırsever vatandaşın tahsis ettiği evin bir odasında ikamet ediyorlar.

Çocukları Veysican (16), Selçuk (14), Muhammed (13), Murat (9) ve Semanur’un (4) psikolojik travmalar yaşadıklarını aktaran Agahan Ün ve eşi Sultan Ün, Diyarbakır’da hiç akrabalarının olmadığını söyledi.

Evinin etrafında, her gün adeta savaşın yaşandığını, bombaların patladığını dile getiren Baba Ün, yaşanabilecek bir ortamın kalmadığı için çocuklarını alarak ilçeyi terk ettiğini ifade etti.

‘9 gün boyunca evde mahsur kaldık’

Gidecek bir yer bulamadıkları için bir süre hastanede kaldıklarını söyleyen Ün, 9 gün boyunca evin içinde mahsur kaldıklarını kaydetti.

Yaklaşık 20 seneden beri Diyarbakır’da yaşadığını vurgulayan Ün, “Evim büyük hasar aldı. Her gün tepemize bombalar yağıyordu. Çatışmaların ortasında kaldık. Hastane bir süreliğine kucak açtı bize. Şimdilik bir yardımseverin bir odası bize tahsis edilmiş durumda. Ekmeksiz, susuz kaldık. Ekmeğe muhtaç bir hale geldik. Bir yardım eli uzansın bize. Dışarıda kaldık. Yedi nüfusla nereye gideceğiz. Cebimde para yok. Aç susuz kaldık.” dedi.

‘Çocuklar açlıktan ağladı’

Anne Ün ise, “Bombaların içinde kaldık. Barınamadık, sokaklara düştük. Çocuklarımız için yardım istiyoruz. Barınacak bir yerimiz olsun istiyoruz. Çocuklarımız okulundan da oldu. Çocuklarım uzun süre aç kaldı. Biz savaş istemiyoruz. Çocuklarım ağlıyarak, ‘anne bize ekmek ver’ diyordular. Biz de ‘Oğlum! durun idare edin, bir bekleyin bakalım ne olacak. Bitecek inşallah’ diyorduk. Çocuklar bilmiyordu tabi bizi anlamıyordu. Biz aç kalabiliyorduk ama onlar kalamıyordu. Çok zor durumdaydık.” diye konuştu.

Anadolu lisesi öğrencisi olan Veysican Ün ise sokağa çıkma yasağı olduğundan dolayı okula gidemediğini belirterek, bu savaşın durmasını istedi. (M. Sıddık Bilge, Emrah Deniz- İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.