banner2
Öne Çıkanlar Urfa Balıklıgöl Harran Üniversitesi Urfa Haber haber

Çatışmalar toplu taşıma sistemini de vurdu

Diyarbakır’ın ilçelerine yolcu taşıyan kooperatif sürücüleri, yaşanan çatışmalardan dolayı yolcu sayısında büyük düşüşün olduğunu belirterek bölgeye bir an önce huzurun gelmesini istiyor. Sürücüler, yakıt paralarını dahi çıkarmada sıkıntı yaşadıklarını dile getirdi.

Bismil-Diyarbakır arası taşımacılık işi yapan Ferdi Yılmaz, yaşanan çatışmalardan dolayı kimsenin yolculuk yapma isteğinin kalmadığı söyledi. Yılmaz, korkudan kimsenin evinden çıkamadığını belirterek, “Bu yaşanan çatışmaların bitmesini istiyoruz, halkımız huzur istiyor. Daha önce işlerimiz çok iyiydi ama son zamanlarda yaşanan çatışmalar işlerimizi çok fazla düşürdü.” dedi.

Yılmaz, “Daha önce öğretmen ve öğrenciler gidiş geliş yaparlardı. Şimdi korkudan dolayı onlar da gidip gelmiyorlar. Geçen gün Adapazarlı bir öğretmen durağa geldi. Bana, ‘Ben korkuyorum onun için 2 aydır gelmiyorum’ dedi. O öğretmenler gelse benim avantajım olurdu. Bismil’de bir ev kiralardı, bu para ilçeye katkı sağlardı.” ifadelerini kullandı.

 “İlçedeki çatışmalardan dolayı yolcu olmuyor”

Yaşanan çatışmaların her meslek dalını etkilediği gibi kendilerini de etkilendiğini belirten Samet Özan, “20 yıldır taşımacılık işi yapıyorum. Çatışma olduğu için kimse evinden çıkmıyor. İlçedeki çatışmalardan dolayı gidip olmuyor. Biz barış istiyoruz, barış olmadan hiçbir şey olmaz. İnsanlarımız savaşı istemiyor, halkımız mağdur oluyor. İnsanlar mecbur kalmadığı müddetçe gidip gelmiyorlar. Eskiye oranla işlerimiz yüzde 50 düştü.” şeklinde konuştu.

 “Çatışmalardan dolayı insanlar Silvan’ı terk ediyor”

Çatışmaların yoğun olduğu Silvan’a taşımacılık yapan Çetin Kesin ise şöyle konuştu: “Çatışmalardan dolayı Silvan’da insan kalmadı, insanın olmadığı yerde nasıl iş olsun. Birçok arkadaşımız araçlarına kontak vuramaz, hiçbir iş yapamaz hale geldi.”

“Aldığımız ücret yakıtı zor karşılıyor”

44 yıllık şoförlük yapan Nuri Güneş de, “Tek geçim kaynağım yaptığım şoförlüktür. İlçelerde yaşanan çatışmalardan dolayı yolcular çok eksildi. Yolcular gidip gelemediği için bizimde işlerimiz de epey bir düşüş oldu.  Çocuklarım okula gidiyor. Onlara verecek parayı bile kazanamayacak duruma geldim. Bu kadar zor duruma düştüm. Eskiden işlerimiz iyiydi ama bu çatışma süreciyle işlerimiz yaklaşık yüzde 60 düştü. “ diyerek aldığı ücretin yakıt parasını bile zor karşıladığını söyledi.

“Çatışmalar son bulsun istiyoruz”

Yaşanan olaylardan dolayı eve zarar ederek gittiğini belirten Sıddık Şahin, “6 yıldır bu şoförlük yapıyorum. İşlerimizde çatışma süreciyle hayli bir düşüş yaşandı. Buradan giderken 1-2 yolcuyla gidiyorum, gelirken de 8-10 yolcu ile geliyoruz. Arabanın boş gidip gelmesi bizi mağdur ediyor. Bu durum anlatmakla ifade edilmez, yetkililer gelip halimizi görsünler. Uzaktan bakıldığı gibi değil, her gün zarar ederek eve gidiyoruz. Bu çatışmaların son bulmasını istiyoruz.” şeklinde konuştu. (Mustafa Kaynak, Yunus Sırat- İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.