banner2
Öne Çıkanlar haber Urfa Nicolò Zaniolo Urfa İsot Çömleği uyuz Nasıl bulaşır

Buzdolabınızın temizlği için

Özellikle yiyeceklerin buzdolabına yerleştirilmesinde yapılan hatalar gıdaların erken bozulması ve bakteri oluşumuna sebep oluyor. 
 
Yapılan en büyük yanlışlardan bir tanesi yiyeceklerin alışveriş sırasında kullanılan poşetlerle buzdolabına yerleştirilmesi. Alışveriş sonrası poşetlerin kesinlikle değiştirilmesi gerektiğini söyleyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Ayşe Cengiz, dışarıda poşetlere bulaşmış bir bakterinin buzdolabındaki diğer gıdalara da geçebileceğini vurguladı.

Ayrıca gıdaların kesinlikle siyah poşetlere koyulmaması gerektiğini söyleyen Cengiz, "Siyah poşetler atık plastiklerin geri dönüşümünden elde ediliyor. Zamanla siyah poşetlerin boyası akar, bu da sağlığımızı ciddi boyutlarda etkiler. Yiyeceklerin saklanmasında beyaz poşetleri veya plastik kapları tercih etmeliyiz." şeklinde konuştu.

kullan

BÜYÜK HALİ İÇİN TIKLAYIN >>>>

Beslenme ve Diyet Uzmanı Canan Aksoy ise poşetlerin üzerine birkaç delik açılarak meyve ve sebzelerin dayanma sürelerinin artırılacağını belirtti. Aksoy, "Yeşil sarı sebzeler, patlıcan, karnabahar, çilek, şeftali gibi meyve ve sebzeler buzdolabında 3-7 gün tazeliklerini koruyabilir. Bu tip meyve ve sebzeleri alışverişten sonra temiz poşetlerin içine koyup, poşetlerin üzerine birkaç delik açarak bırakmak yiyeceklerin daha taze olmasını sağlar.

Eğer yiyecekler yıkanarak dolaba kaldırılacaksa mutlaka çok iyi kurutulmalı. Meyve ve sebzeler ıslak bırakılması durumunda daha çabuk çürür." dedi. Buzdolabında raflar arası sıcaklık farkları vardır. Buzluğa en yakın olan raf her zaman en soğuktur ve aşağı raflara doğru soğukluk derecesi azalır. Bu nedenle bakteri üremesi olabilecek ürünlerin her zaman en üste yerleştirilmesi gerekir.

En üst kata et, balık, tavuk, ikinci rafa peynir, süt, yoğurt daha aşağıya yemekler ve en alta da sebzeler yerleştirilmelidir. Gıda Mühendisi Eda Dilem Gergin, yiyeceklerin buzdolabına yerleştirilmesinde yapılan birtakım hataların bakterilerin oluşmasına neden olduğunu dile getirdi. Yumurta gibi kirli ürünlerin buzdolabının kapaklı kısımlarına yerleştirilmesi gerektiğini söyleyen Gergin şöyle konuştu:

"Bazı buzdolaplarının yumurta kısımları kapaklı olmuyor. Yumurta da temiz olmadığından dolayı dolabın içinde sürekli bir mikrop oluşumuna neden oluyor. Yumurta kısımları kapaklı dolaplar tercih edilmeli. Ayrıca dolapta ağzı açık ürün bulundurulmamalı." ZAMAN

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.