banner2
Öne Çıkanlar Eyyübiye Belediyesi Sanlıurfa Haber Balıklıgöl Uluslararası Robot Yarışması nedir? ABD Dış İşleri Bakanı John Kerry

Bir ünite kan iki can kurtarıyor

 Kızılay Kan Merkezi tarafından bir kişiden alınan kan ünitesi kan ihtiyacı olan iki hastanın iyileşmesine aracı oluyor.

Kan ihtiyacını karşılamak için sağlıklı insanların kanlarını toplayan Kızılay Kan Merkezi dün ve bugün Şanlıurfa Belediyesi önünde “Kan Toplama aracı” ile Şanlıurfalılardan “kan vermelerini” istiyorlar.

Konu hakkında görüştüğümüz Şanlıurfa Kızılay Kan Merkezi Müdiresi Dr. Hülya Çoksak; “Aldığımız kan ünitelerini laboratuarda ayrıştırarak kan ihtiyacı olan hastalara veriyoruz. Bir kan ünitesi iki hastanın hayata kalmasını sağlıyor” dedi.

ALINAN KANLAR GAZİANTEP’E YOLLANIYOR

Şanlıurfa Kızılay Kan Merkezi olarak toplanan kanı Gaziantep’e yolladıklarını ifade eden Şanlıurfa Kızılay Kan Merkezi Müdiresi Dr. Hülya Çoksak; “Gaziantep’te gönderdiğimiz kan ünitelerini laboratuarda ayrıştırarak muhafaza ediyorlar. Şanlıurfa ve ilçelerindeki hastaneler Gaziantep Kan Merkezi ile anlaşmalı şekilde çalışıyorlar. Haftada üç gün Şanlıurfa bölgesi hastanelere kan dağıtımı yapıyorlar. İhtiyaca göre acil kan gönderimi de oluyor” dedi.

KANDA VİRÜS ARAŞTIRMASI YAPILIYOR

Kanda çıkabilecek virüs taramasını ise Ankara’da yaptıklarını ifade eden Dr. Çoksak; “O kanlardan alınan testler Ankara merkeze gönderiliyor. Ankara’da AIDS, Hepatit B, Hepatit c ve frengi virüsü olup olmadığı araştırılıyor. Eğer kanda bir virüse rastlanırsa sistem olarak o hasta hakkında bize bilgi veriliyor. Biz hemen hasta ile irtibata geçiyoruz. Hastayı ilgili uzman arkadaşlara yönlendiriyoruz. Sistem o şahıstan bir daha kan almamızı önlüyor” dedi.

DOKTOR VE HEMŞİRELERDEN DUYARLILIK BEKLİYORUZ

Doktor ihtiyacı olduğunu belirten müdire Dr. Hülya Çoksak; “Sağlık Bakanlığı tarafından Kan almaya yetkili Kızılay Kan Merkezi olarak hemşire ve doktor ihtiyacımız var. İki hemşire bu ay göreve başladılar. Doktor için ise gazetelere ilan verdik. Umarız doktorlarımız ve hemşirelerimiz duyarlı davranır ve çok önemli bu birimde görev alırlar. Çünkü doktor olmayınca Şanlıurfa’nın çeşitli yerlerinde ve ilçelerine ekip çıkaramıyorsunuz!...” dedi.

KAN VERMEK İSTEYENLERİN AYAĞINA GİDİYORUZ

Kan vermek isteyenlerin Kızılay Kan Merkezine geldikleri gibi kendilerinin de Şanlıurfa’nın çeşitli yerlerinde ve ilçelerinde çalıştıklarını ifade eden Dr. Çoksak; “Dün ve bugün Şanlıurfa Belediyesi önünde kan alma aracımız hizmet veriyor. Çarşamba günü Birecik’te Birecik müftülüğünün katkılarıyla Birecik Kültür Merkezinde aracımız kan alacak. Cuma günü ise Eyyubiyede Eyyup Peygamber Camiinde Cuma namazından sonra kan alma aracımız hizmet verecek. Yine Ekim 11, 12, 13 tarihleri arasında 3 gün Şanlıurfa Belediyesi önünde kan almaya devam edecekler” dedi.

URFALILAR KAN VERMEDE ÇOK DUYARLI

Şanlıurfalılara duyarlılıklarından dolayı teşekkür eden Dr. Hülya Çoksak; “Şanlıurfa kan toplama merkezi olarak geçen yıl 5 bin ünite kan aldık. Bu yıl Kızılay merkezi tarafından hedef 8 bin oldu. Dokuzuncu ay itibari ile 6324 ünite kan aldık. Şanlıurfa’da bir yılda kan vermede % 135 artış oldu. Urfalıların bu kadar duyarlılık göstermesiyle hedefi tutturacağımızı tahmin ediyoruz. Kızılay genel merkezi tarafından 2011 yılı hedefi ise 12200 Şanlıurfa için olarak belirlendi. Geçen yıl Türkiye için 900 bin ünite kan toplandı. Bu kan ihtiyaca cevap vermiyor. Türkiye’nin ihtiyacı 1 milyon ünite kandı. Bu yıl nüfus artışına orantılı olarak artıyor” dedi.

 Ömer ASLAN / www.balikligol.com

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.