banner2
Öne Çıkanlar Sanlıurfa Haber Siverek Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Türkiye Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin

Bingöl'de su kaynaklarına 45 bin yavru sazan bırakıldı

Bingöl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından bakanlığın 2015 yılı yatırım programında yer alan “Balıklandırma Programı” kapsamında, balık stoklarının korunması, ekonomik değeri yüksek balık türlerinin artırılması ve vatandaşların hayvansal protein ihtiyaçlarının su ürünlerinden karşılanması amacıyla gölet ve akarsulara 45 bin yavru balık takviyesi yapıldı.

Konuyla ilgili açıklamada bulunan Bingöl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mehmet Yıldırım, “Bakanlığımız 2015 yılı Balıklandırma Programı kapsamında ilimize tahsis edilen 22 Bin 500 adet yavru sazan balığı, Akdeniz Su Ürünleri Araştırma Üretim ve Eğitim Enstitüsü Müdürlüğü Kepez Ünitesi tarafından üretilerek 24.07.2015 tarihinde Müdürlüğümüze teslim edilmiş olup, İl Müdürlüğümüz Su Ürünleri Kontrol Görevlilerince usulüne uygun şekilde iç sularımıza bırakılmıştır.” dedi.

Yıldırım, “Bölgemizde balıklandırmaya olan yoğun talep üzerine İl Müdürlüğü olarak 11.09.2015 tarihi itibariyle 45 Bin adet yavru sazan balığı daha getirilmiş olup Gülbahar ve Sancak Sulama barajlarına bırakılmıştır.” diye konuştu.

Ortalama 1-2 gram ağırlığında olan sazan yavrularının ancak 2 yıllık bir süre sonunda avlanabileceğini ifade eden Yıldırım, “Balıklandırma çalışmalarında, hali hazırda yetiştiriciliğe açılmamış olan ve amatör balıkçıların avcılıkta yararlanabileceği su kaynakları özellikle tercih edilmiştir. Su kaynaklarının kirletilmemesi ve suyun tasarruflu kullanılmasının yanı sıra avcılık faaliyetlerinde Bakanlığımızca tebliğlerle belirlenen yasak, sınırlama ve sorumluluklara titizlikle uyulması sularımızdaki doğal yaşamın devamlılığı için büyük önem arz etmektedir.” ifadelerini kullandı.

Yıldırım, son olarak şöyle konuştu: “Gerek su kaynaklarına yeni bırakılan, gerekse suda mevcut diğer yavru balıkların gelişimlerini tamamlamaları ve en az bir kez üreyebilmeleri için avcılık sırasında yakalanan küçük balıklara herhangi bir zarar verilmeden suya iade edilmeleri gerekmektedir. Eşeysel olgunluğa erişmiş dişi sazan balıkları vücut ağırlığına bağlı olarak ortalama 120 bin ile 300 bin arasındaki yumurtayı bulundukları sulara üreme amaçlı bırakmaktadırlar.”

(İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.