banner2
Öne Çıkanlar haber Urfa Nicolò Zaniolo Urfa İsot Çömleği Beştepe Millet Camii

Bilinçsiz ilaç kullanımı ölüme neden olabilir!

Özellikle son zamanlarda giderek yaygınlaşan bilinçsizce ilaç kullanımı kişilerin komaya girmesine ve hatta ölümüne sebep olabiliyor. Bilinçsizce ilaç kullanımı konusunda uyarılarda bulunan uzmanlar, internet üzerinden sipariş edilen ve güvenilir olmayan yerlerden temin edilen ilaçların kesinlikle tüketilmemesi gerektiğine işaret etti. Uzmanlar, Sağlık Bakanlığı onaylı ilaçların kullanılması gerektiği uyarısında bulundu.

Batman Bölge Devlet Hastanesi İç Hastalıkları ve Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Evren Kanat, İlke Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada, özellikle toplumda son dönemde bilinçsizce ilaç kullanımının ve bitkisel ilaç kullanımının arttığını söyledi.

Son dönemlerde medyada çok sık karşılaşılan, özellikle genç bayanların zayıflama adına bitkisel ürün ve bazı ilaçlar aldığını söyleyen Kanat, “Gençler arasında popüler olan spor ürünü olarak bitkisel ilaç kullanımı da artmış durumdadır. Genç bayanlarda zayıflama ürünleri olan bitkisel ilaçlar sık kullanılmaktadır. Bu ilaçlar bilinçsizce alındığı zaman çok ciddi bir şekilde karaciğer yetmezliğine sebep olabilir.” dedi.

Karaciğer yetmezliği olan hastalarda tipik sarılık gibi bulgular vermeye başladığını belirten Kanat, “Bilinçsizce ilaç kullanımı, çok ciddi anlamda hastaları hızlı bir şekilde karaciğer yetmezliğine götürür. Karaciğer iflas eder, sarılık, kanamalar başlar ve hasta yoğun bakıma kadar gider. Sonuç olarak hasta karaciğer nakline gitme durumunda kalır. Tabi ülkemizin tüm şartları aynı olmadığı için her hasta hemen karaciğer nakline gidemeyebilir. Organ nakli için yeterli destek alamayabilir ve bu da zaman kaybına, hastanın ölümüne neden olabilir.” diye konuştu.

“Bilinçsizce ilaç kullanımı ani ölüme neden olabilir”

Bunun önlenmesi için en önemli hususun; bilinçsizce ilaç ve bitkisel ürün kullanımının önüne geçmek olduğunu vurgulayan Kanat, şöyle dedi: “Zayıflamak için hemen hemen her hastanede beslenme ve diyetisyen uzmanları bulunmaktadır. Diyetin bu doktorlar gözetiminde yapılması gerekmektedir. Gençlerde de sık karşılaştığımız spor ürünleri kullanmaktadır. Bu ürünlere gençler rahat bir şekilde ulaşılabilmektedirler ama sanıldığı kadar çok masum ilaçlar değildirler. Doktorun tavsiye etmediği bu ilaçlar da karaciğer yetmezliğine neden olabiliyor. Kalp yetmezliğine kadar da götürebilir. Hem bayanlarda hem de erkeklerde bilinçsizce kullanılan spor ve zayıflama ilaçları, kalpte ritim bozukluğu yapabilir ve ani bir şekilde ölüme neden olabilmektedirler.”

“Sağlık Bakanlığı onaylı ürünleri kullanın”

Başkaların kullandığı ilaçların doktorun tavsiyesi olmadan kesinlikle kullanılmaması gerektiği uyarısında bulunan Kanat, “Toplumda yaygın olan diğer bir nokta ise; özellikle komşunun antibiyotik, şeker hatalığı, kalp hastalığı için kullanmış olduğu ilaçları, doktora danışmadan diğer bir komşu rahat bir şekilde kullanabiliyor. Bu da gerek kalp hastalıkları, gerek karaciğer hastalıkları açısından hastayı riske sokabilir. Hatta ölümüne neden olabilir. Lütfen bilinçsizce ilaç kullanmayalım. Bunu maalesef alışkanlık haline getirenler var. İşin uzmanı olan hekimlere ilaç kullanımı noktasında danışılması gerekiyor. İlgili branşlar her yerlerde var. Özellikle bayanlar, zayıflamak için diyetisyenlere başvursunlar. Spor ile uğraşan genç erkekler de, spor ürünleri alırken daha dikkatli olsunlar. Özellikle Sağlık Bakanlığının onaylamış olduğu ürünleri almalarını tavsiye ediyorum.” ifadelerini kullandı.   (M.Fatih Akgül - İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.