banner2
Öne Çıkanlar Urfa Urfa Haber Gaziantep Haliliye Belediyesi Akçakale

Biberden insanı zehirleyebilecek ilaç kalıntısı çıktı

Özelikle Şanlıurfalıların çok sık tükettiği İsot'ta zehir kalıntısı Urfalıları üzecek. Türkiye'nin son üç yılda AB ülkelerine sattığı biberlerden toplam 144 partide izin verilenin üstünde zirai ilaç kalıntısına rastlandı. 

AB Komisyonu, Türkiye'ye 2011 ve 2012'de tespit edilen bazı partilerde "ani zehirlemeye" neden olacak kadar ilaç kalıntısı tespit edildiğini bildirdi. 2010'da 29, 2011'de 69 ve 2012'de 46 parti biberde izin verilerinin üstünde zirai ilaç kalıntısı yakalandı.

'OLUMLU GELİŞME YOK'

Yaşanan gelişmeler ışığında AB Komisyonu, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nda bir yazı göndererek "Uygunsuzluk oranlarınızda olumlu gelişme kaydedilmiyor" uyarısında bulundu.

Habertürk'ün haberine göre; Türkiye'den bir ay içinde sorunun çözümüne yönelik eylem planı hazırlanması istendi. Ekonomi Bakanlığı ile Tarım Bakanlığı bunun üzerine ortak çalışma grubu kurarak, biber ihracında bir sorun yaşanmaması için plan üzerinde çalışmaya başladı. AB,Türkiye'den gelen biberlerin yanı sıra domatesleri de yüzde 100 sıklıkla belge kontrolü ve yüzde10 sıklıkla fiziksel kontrole tabi tutuyor.

'BÖCEĞİ BÖCEKLE ÖLDÜRMEK SORUNU TAMAMEN ÇÖZER'

Antalya İhracatçılar Birliği Başkanı Mustafa Satıcı, "Ekonomi ve Tarım bakanlıklarının çalışmaları devam ediyor. Tarım Bakanlığı halen ihraç edilen her 5 pari biberden birini fiziken kontrol ediyor. Biberde İspanya'nın kullandığı biyolojik mücade olan zararlı böceği faydalı böcekle öldürme tekniği biber yetiştiriciliğinde pilot uygulama olarak başladı. Bunun bütün biber üretiminde zorunlu hale gelmesi söz konusu. O zaman sorun kalmaz. İspanyol biberinde bile hala sorun çıkabiliyor" diye konuştu.

'GECMİŞTEKİ GİBİ 30 KAT LİMİT AŞIMI YOK'

Mustafa Satıcı, 2012'de Türkiye'nin ihraç ettiği 72 bin ton biberin yüzde 70'inin AB'ye ihraç edildiğini anlattı. Kontrole takılan partilerin toplamın içinde onbinde birlerle ifade edilebileceğini kaydeden Satıcı, "Geçmiş yıllardaki gibi tehlikeli sınırı 30-40 kat aşan seviyeler yok. Ani zehirleme ifadesi kafa karıştırıyor. Aslında tehlikeli seviyeler emniyet önlemi olarak insan sağlığına gerçekten zarar verecek oranların altında tutuluyor. Uzmanlara sorduk. Gerçek bir zehirleme söz konusu olamaz" diye konuştu. Satıcı, Bulgar sınır kapılarında Türk ürünlerine yapılan abartılı kontrollerin de sorunu olduğundan büyük gösterdiğini ifade etti.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.