banner2
Öne Çıkanlar Sanlıurfa Haber Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Gabon Urfa Yumurtalı Köfte Haliliye Belediye Başkan Adayı Mustafa Hekimoğlu

Hidrosefali tedavi edilebilir mi? Hidrosefali hastalığı nedir?

Beyninde su toplaması olan Hidrosefali hastalarının, nöroendoskopik teknikle beyne şant takılmadan çok daha kısa sürede tedavi edebilmesinin mümkün olduğu bildirildi.

Beyninde su toplaması olan Hidrosefali hastaları günümüzde beyne yerleştirilen şant cihazı gibi çeşitli yöntemlerle tedavi ediliyor. Bu yöntemle şant cihazının hastada ömür boyu kaldığına dikkat çeken uzmanlar, yeni bir yöntem olan nöroendoskopik teknikle beyne şant takılmadan çok daha kısa sürede tedavinin mümkün olduğu belirtiyor.

Alına açılan 1 santimetrelik açıklıktan ameliyat yapıldı

Alınan bilgiye göre, bir hafta önce baş ağrısı ve dengesizlik şikâyeti ile Balcalı Hastanesi Beyin Cerrahi Kliniğine başvuran Buse Ceren Cengiz (16) için beyninde su toplanması olduğu teşhisi konuldu. Doç Dr. Derviş Mansuri Yılmaz tarafından yapılan tetkik ve tedavinin ardından ameliyata alınan Cengiz’in alnına açılan 1 santimetrelik açıklıktan nöroendoskopik operasyon yapıldı. Başarılı bir operasyonla sağlığına kavuşan Buse Ceren Cengiz 2-3 günlük bir tedavi sürecinin ardından taburcu edildi.

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Beyin Cerrahi Ana bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Derviş Mansuri Yılmaz, yapılan işlemle ilgili verdiği bilgide artık hidrosefali hastalarının bir kısmını şant cihazı yerleştirmeden nöroendoskopik teknikle çok daha kısa sürede tedavi edebildiklerini kaydetti. Yılmaz, hidrosefalinin bu tedavi yönteminde alın bölgesinin gerisinden yaklaşık 1 santimetrelik çok küçük bir açıklıktan girilerek işlemin sonuçlandırıldığının altını çizdi.

Klasik yöntemle cihaz hastada ömür boyu kalıyordu

Hidrosefaliyi beyin karıncıklarında beyin omurilik sıvısının birikimi olarak tanımlayabileceklerini ifade eden Yılmaz, “Bu biriken sıvı tahliye edilmez ise ciddi sonuçlara sebep olabilmektedir. Bu hastaların tedavisinde genellikle biriken bu beyin omurilik sıvısını tahliye etmek için silikondan yapılmış şant cihazı kullanılmaktadır. Bu cihaz hastada ömür boyu kalmaktadır. Uyguladığımız endoskopik yöntem ile şant cihazının yerleştirilmesine gerek kalmadan karıncıklarda biriken sıvı karıncığın tabanında açılan bir delikten beyin içindeki sıvının tahliye edilebileceği yere geçişi sağlanmaktadır." diye konuştu.

Yılmaz, bu yöntemle uygun olan hastalarda beyin içindeki tümörün, beyin kanamalarının tedavisinin yapıldığını işaret ederek, yöntemin bu bölgede de nadiren yapıldığına vurgu yaptı. 

Hidrosefali hastalığı nedir? nasıl tedavi edilir?
Hidrosefali, "beyinde su toplanması" olarak da bilinen, beyin ventriküllerinde ve boşluklarında normalin üzerinde BOS (Beyin Omurilik Sıvısı, Serebrospinal Sıvı) birikmesi durumudur. Bu durum kafatasının içindeki kafa boşluğunda basıncın artmasına ve kafanın artan ölçüde büyümesine, kasılmalara ve zihinsel engelli olma sonuçlarına yol açabilir. Bu terim hidro (su) ve sefali (kafa) terimlerinden türemiştir.


Hidrosefali Belirtiler ve Semptomlar nelerdir?
Ana maddeler: Kafa içi basınç ve Normal Basınçlı Hidrosefali
Hidrosefali'nin muayenesi hastalığın kronikliğine göre değişir. Ventriküler sistemin akut dilatasyonu (genleşmesi), artan kafa içi basıncının belirgin olmayan işaretleri ve belirtileri ile açığa çıkar. Buna karşıt olarak kronik dilatasyon (özellikle ileri yaşlarda) Hakim üçlemesinde olduğu gibi daha sinsi bir başlangıç izleyebilir. Kafa boşluğunun içindeki artan basıncın belirtileri başağrısı, mide bulantısı, kusma, papil-ödem, uykusuzluk ve baygınlık olarak ortaya çıkabilir. Yüksek kafa içi basıncı temporal lopta ve/veya serebellar tonsilde fıtık oluşumuna ve ölümcül beyin sapı sıkışmasına yol açabilir.

Hakim üçlemesinin yürüyüş bozukluğu, idrar kaçırma ve akıl hastalıkları gibi belirtileri, normal basınçlı hidrosefali'nin tipik belirtileridir. Abdüsens sinir (altıncı sinir) felci ya da dikey görme felci (dikey göz hareketini koordine eden nöral merkezlerin bulunduğu Quadrigeminus düzleminin sıkışmasından kaynaklanan parinaud sendromu) gibi odaksal nörolojik bozukluklar da bu durumda meydana gelebilir. Belirtiler kişinin yaşı, tıkanıklık sebebi ve şişkinlikten dolayı zarara uğrayan beyin dokusunun miktarına bağlıdır. Yenidoğanlarda görülen hidrosefali'de, merkezi sinir sisteminde BOS'un artmasına ve bundan dolayı bıngıldağın çıkıntı yapmasına ve kafanın normalden büyük olmasına sebep olur. Diğer erken belirtiler aşağıdaki gibi sıralanabilir:

Gözlerin aşağıya doğru bakması
Sinirlilik
Felç
Kafatasında geniş boşluklar
Uyuklama
Kusma
Yaşça büyük olan çocuklarda görülen diğer belirtiler ise aşağıda sıralanmıştır.

Kısa, tiz sesli ağlamalar
Kişilikte, hafızada, düşünme ve muhakeme yeteneğinde değişimler
Yüz görünümünde ve gözler arasındaki mesafede değişiklik
Şaşılık ve kontrolsüz göz hareketleri
Beslenmede zorluklar
Aşırı uyku hali
Başağrısı
Alınganlık, kontrolsüz ruh hali
İdrar kaçırma ve yürüyüşte zorlanma
Kas spazmı
Gelişimde yavaşlık
Yavaş ya da sınırlı hareket
Kusma 

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.