banner2
Öne Çıkanlar haber karbonmonoksit Urfa Balıklıgöl Tomas Wiesner

Beslenmede doğru sanılan yanlışlar

Beslenme ve diyet duayeni Prof. Dr. Ayşe Baysal, Yüz Soruya Yüz Yanıtla Sağlıklı Beslenme adlı kitabında beslenme miti olarak kabul edilen birçok doğru bilinen yanlışı düzeltiyor.

1980li yıllarda mercimek stoğunun eritilmesi için TRTde yaptığı programlarla tanınan Prof. Dr. Ayşe Baysalın Yüz Soruya Yüz Yanıtla Sağlıklı Beslenme adlı kitabında merak edilen sorulara verdiği bazı yanıtlar şöyle:

Yumurta et yerine geçer mi?

Etlerde olduğu gibi yumurta da B vitaminleri, çinko, demir gibi minerallerden zengindir. Ancak yumurtadaki demirin yararlılığı kırmızı ettekinden düşüktür. Yumurtayla birlikte C vitamini içeren meyve sebze yendiğinde yumurtadaki demir, yararlılık açısından ette bulunan demir oranının düzeyine ulaşır. Yumurtanın bazılarınca olumsuz kabul edilmesinin nedeni kolesterol içermesidir. Ancak yumurtadaki kolesterolle kan kolesterolünün yükselmesi arasında paralellik yok.

Limon zayıflamaya yardımcı olur mu?

Limon ya da limon suyu vücut yağını eritmez. Yağın üzerine limon sıkıp bakalım. Limon suyunun yağa karışmadığını görürüz. Bu nedenle limon yiyerek, limon suyu içerek vüuttaki fazla kilo atılmaz.

Yemekten hemen sonra yenilen meyve zararlı mı?

Hiçbir zararı yok. Yemekten sonra organik asitleri de içeren meyve yenmesi, mide salgısını uyarır ve sindirime yardımcı olur. Ayrıca yemek sonrası tatlı yiyerek şişmanlama riskini artırmaktansa daha az şişmanlatıcı etkisi olan meyve yemek daha doğru bir uygulamadır.
Pekmez kan yapar mı?

Pekmez hem kolay enerji kaynağı hem de bu kaynaktan vücutta enerji oluşması için kan yapıcı maddeyi içermesi bakımından değerli bir besindir.

Soğan ve sarmısağın tansiyon düşürücü etkisi var mı?

Soğan ve sarmısak damarlarda kan akıcılığını artırır. Her ikisinin de damar sertliğini önleyici, yüksek tansiyonu ve kan kolesterolünü düşürücü etkileri var. Bazı araştırmalar yoğurtla birlikte yenen sarmısağın yüksek tansiyonu düşürdüğünü gösterdi.

Plastik kaplar ve ambalajlar sağlığa zararlı mı?

Plastik kaplar besinlerin üretim aşamasında kullanılmalı, içindeki besin boşaltıldıktan sonra aynı besin ya da diğer besinlerin saklanmasında kullanılmamalıdır. Plastik kaplar tekrar tekrar kullanıldığında esas yapıyı oluşturan polimelerde çözünme olur. Diğer yardımcı ögeler de serbestleşirler. Oluşan monomerler ve serbestleşen yardımcı organik ve inorganik ögeler, sağlığı olumsuz etkileyebilir. Besin saklamada en iyisi cam kaplardır.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.