banner2
Öne Çıkanlar urfahaber Sanlıurfa Haber Pirhalil Gaziantep Küçük Çamurlu

Bebekte göz sulanmasına dikkat

Diyarbakır Memorial Dicle Hastanesi Göz Hastalıkları Bölümü’nden Op. Dr. İskan Abay, yeni doğan bebeklerde oluşan gözyaşı tıkanıklığı ve tedavisi hakkında bilgi vererek, doğumdan birkaç hafta sonra gözyaşının dışa akması sonucu oluşan sulanma, gözde çapaklanma, kirpiklerde yapışıklık, iltihabi akıntı, gözyaşı kesesinin olduğu bölgede şişlik gibi belirtilere karşı dikkatli olmaları konusunda uyardı.

Ailelerin bu belirtilere karşı dikkatli olmaları konusunda uyarılarda bulunan Op.Dr.Abay, yeni doğan bebeklerin ortalama yüzde 6’sında gözyaşı kanalı tıkanıklığı görülebileceğini belirtti.

‘Bebeğinizin gözleri sulanıyorsa…’

Gözyaşı kesesinin buruna açıldığı yerde bir zar bulunduğunu kaydeden Op.Dr. Abay, bu zarın normalde bebek doğmadan açıldığını ancak bazı bebeklerde bu zarın doğum sonrası açılmadığını ve bu nedenle gözyaşı kanal tıkanıklığının önemli bir belirtisi olan gözde sulanmaya neden olduğuna vurgu yaptı.

Bebeklerde görülen göz sulanması, doğuştan olan göz tansiyonu gibi diğer göz hastalıkları ile de ortaya çıkabileceğini ifade eden Op.Dr. Abay,  bu nedenle eğer bebeğin gözleri yaşarıyorsa erken tanı için hiç zaman kaybetmeden bir göz doktorunun görüşünün alınması gerektiğini söyledi.

‘Önemli sağlık sorunlarına yol açabilir’

Gözyaşı kanalı tıkanıklığı tedavi edilmediğinde, gözyaşı kesesi ve gözyaşı yollarının mikroplara açık hale geleceğini belirten Op.Dr. Abay, “Bunlar; göz, kapak ve çevre dokular için tehlike oluşturur. Hatta mikrop yayılırsa menenjit ve böbrek hastalığı gibi önemli sorunlara yol açabilir. Gözyaşı kanalı tıkanıklığı olan hastalarda gerektiğinde katarakt ameliyatı yapmak bile bir risk oluşturabilir.” dedi.

İlk 12 ayda masaj ve ilaçla tedavi

Gözyaşı kanalı tıkanıklığının tedavisinin genellikle 3 aşamada yapıldığını söyleyen Op.Dr. Abay, “İlk aşama; bebekler 12’inci aya gelinceye kadar göz kapakları günde 2-3 kez ılık su ile temizlenir ve doktorun önerdiği damla kullanılarak günde 4-5 seans, 5 dakika burun kökünden aşağı doğru basılarak masaj yapılır. Bu masaj ve damla tedavisinin başarı oranı yüksektir ve en yaygın yöntemdir. Ancak mutlaka doktor kontrolünde yapılmasına özen gösterilmelidir.” şeklinde konuştu.

Kapalı cerrahi ile 3 dakikada gözyaşı kanalı açılabilir

Doğumundan sonra 12’inci ayına gelmiş ancak ilaç ve masaj tedavisi ile başarılı sonuç alınamamış inatçı gözyaşı kanalı tıkanıklığı durumunda, bebeklerin gözyaşı kesesinin başka bir alana açılması gibi gözde fistül oluşum riski ortaya çıkma ihtimali olabileceğine dikkat çeken Op.Dr. Abay, bu durum ile birlikte gözlerde apse ve göz etrafındaki dokularda ciddi enfeksiyonlar görülebileceğini kaydetti.

Op.Dr. Abay, “Bu aşamada çözüm, ameliyatsız yani kapalı yapılan işlemdir. Ortalama 3 dakika süren işlem, uygun yaşta yapıldığında yüzde 90 oranında iyileşme sağlanmaktadır. Ender olarak sonda işlemi iki veya daha fazla tekrarlanabilir. Üçüncü ve son aşama ise; ameliyatsız yapılan işlemin birden fazla denenmesine rağmen açılamayan kanalların yapılacak açık ameliyatla tedavi edilmesidir.” ifadelerini kullandı.   (M. Sıddık Bilge - İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.