banner2
Öne Çıkanlar Urfa Yetim Der Onur Bilgen ilçe Mardin

Bebek Dostu Eğitimleri Devam Ediyor

Sağlık Bakanlığımız 1991 Yılından beri UNICEF/DSÖ önerileri ile ‘Anne Sütünün Teşviki ve Bebek Dostu Aile Hekimi Programı’ kapsamında bebek ölümlerini azaltmak amacıyla yaşamlarının ilk 6 ayı boyunca sadece anne sütü ile beslenmelerini sağlamak, emzirmenin korunması, özendirilmesi ve desteklenmesine yönelik çalışmalarını en üst düzeyde yapan birinci ve ikinci basamak kuruluşlarının ‘Bebek Dostu Sağlık Kuruluşu ‘unvanı almalarına yönelik bir proje yürütmektedir.2005 yılından beri ilimizde bu proje kapsamında çok yol alındı. Şanlıurfa Çocuk Hastanesi, Kadın Hastalıkları ve Doğum Hastanesi, Harran Üniversitesi ve Tıp Fakültesi, Birecik Devlet Hastanesi, Siverek Devlet Hastanesi, Viranşehir Devlet Hastanesi tüm bu hastanelerimiz bebek dostu unvanını almışlardır. Halen bebek dostu olmak için çalışan beş hastanemiz mevcuttur.        

   

Yakın zaman içinde bu hastanelerimiz Anne Sütünün önemini anlatabilmek için öncelikle personele sonra halka eğitimler yapıyorlar. Özellikle annelere, gebelere eğitimler verilmekte. Hastane bünyesinde emzirme odaları oluşturulmakta ve Anne Sütü ile ilgili broşürler asılmaktadır. Anne Sütü konulu eğitilen her gebe ve anne kayıt altına alınıyor.  Yine bu kapsamda mama kullanımını teşvik edici, özendirici tarzda numune, promosyon, reklam, tanıtım gibi anne sütü kullanımını engelleyen satış uygulamalarının kaldırılması; çalışmaları yapılmaktadır.

      

Çalışmalar kapsamında okullara, camilere, Kurân Kurslarına, Kamu Kuruluşlarına,  Halk eğitim merkezlerine ve eczanelere Anne Sütünün önemi konulu eğitimlere gidiliyor. Eczane eğitimlerinde hem halkın eğitimi hem de mamaların, emziklerin, biberonların daha arka stantlarda bulundurulması, mamaların doktorların reçeteleri dâhilinde verilmesi üzerinde duruluyor. Şu anda Ceylanpınar Devlet Hastanesi, Suruç Devlet Hastanesi, Akçakale Devlet Hastanesi, Harran Devlet Hastanesi ‘‘Bebek Dostu Hastane’’ olmak için çok çalışmalar sürdürülmektedir.

‘‘ Anne Sütünün Teşviki ve Bebek Dostu Projesi ’’Kapsamında 13 Aralık süreci öncesi sağlık ocaklarımız ‘Bebek Dostu’ idi. Ama aile Hekimliğine geçiş süreci ile birlikte, şu an birinci basamak sağlık kuruluşlarımız olan her Aile Hekimimize tek tek ‘Bebek Dostu Aile Hekimi’ unvanı verilecektir. Bu kapsamda çalışmalara başlanmıştır. 11 Nisan 2011 tarihinde merkez ve ilçelerin  bulunduğu tüm toplum sağlığı çalışanlarından Ebe, Hemşire, Sağlık Memuru arkadaşlarımız eğitime alındı.

 

Mayıs ve Haziran ayları boyunca İl Sağlık Müdürlüğümüz Aile Sağlığı Elemanlarına verilen eğitimler devam edecektir. İlimizdeki bebeklerimizin yaşamlarının ilk 6 ayı anne sütü almalarını, altı aydan sonra ek gıda ile beraber 2 yaşına kadar anne sütü ile beslenmelerini hedefliyoruz. Birincil amacımız; daha sağlıklı bebeklerdir. İkincil hedefimiz; önce ‘ Bebek Dostu İl ’ unvanımızı en kısa sürede geri almak arkasından ‘ALTIN BEBEK DOSTU İL’ olmaktır.

www.balikligol.com

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.