banner2
Öne Çıkanlar haber karbonmonoksit Urfa Balıklıgöl Tomas Wiesner

Baş Ağrısı Tehlikeli Olabilir


Büyükşerbetçi; hem kendimizin dillendirdiği, hem de çevremizdekilerden en sık duyduğumuz sağlık şikâyetlerinden birisinin de baş ağrısı olduğunu belirterek şöyle konuştu:“Baş ağrısı başın herhangi bir noktasında başlayabilir ve kafa derisi ile yüze de yayılabilir. Birbirinden oldukça farklı sebepler değişik türde ağrılara yol açar. Birkaç saat süren baş ağrılarının yanı sıra birkaç hafta boyunca süren ağrılar da vardır. Tiplerine göre baş ağrıları farklı gruplara ayrılır.”
Baş ağrısının vücuttaki herhangi bir hastalıktan dolayı da ortaya çıkabileceğini belirten Gülseren Büyükşerbetçi:
“Baş ağrısı başka bir hastalıktan dolayı kaynaklanıyorsa bu ağrı, ‘ikincil baş ağrıları‘ diye sınıflandırılır. Öte yandan baş ağrısı başka hiçbir hastalığa bağlı olmayıp kendisi bir hastalık olarak ortaya çıkabilir. Başka bir hastalıktan kaynaklanmayan baş ağrıları, ‘birincil baş ağrıları‘ grubunda yer alır. Her ne kadar günlük hayatımızda ayrım yapmaksızın hepsine birden ‘baş ağrısı’ desek de, baş ağrısının migren, gerilim, küme gibi farklı türleri ve farklı nedenleri vardır.”
Baş ağrısının sayılamayacak kadar çok sebebi vardır. Ancak şiddetli baş ağrısında hemen herkesin aklına ilk gelen hastalık migrendir. Migren hastalarının bir kısmında baş ağrısına görmede bozukluklar, yüzde uyuşma, konuşma zorlukları gibi belirtiler de eşlik eder. Yine birçok migren atağından önce depresif ruh hali, ani duygusal oynamalar, susamışlık hissi, sık idrara çıkma, esneme gibi belirtiler izlenir. Baş ağrısına; ışığa ve sese hassasiyet, yorgunluk, dikkat kaybı gibi şikâyetler de eşlik edebilir. Migren atağı geçtikten sonra bile başta eğrilik hissi, uykusuzluk hali, halsizlik gibi belirtiler devam edebilir.

Baş ağrısı, bazen başka hastalıkların belirtisi olarak da karşımıza çıkabilir. Bu baş ağrılarına ikincil (sekonder) baş ağrısı denir. Örnek olarak kansızlık, enfeksiyonlar, kazalar, beyin kanaması, hipertansiyon, tümörler veya ilaç yan etkileri sayılabilir. Migren, gerilim tipi baş ağrısı veya küme tipi baş ağrısı gibi altında başka bir hastalık yatmayan ağrılara ise birincil (primer) baş ağrıları denir.
 
Primer Baş Ağrıları
En sıkı görülen ağrı tipi gerilim tipidir ( Baş ağrılarının % 50 sinden daha fazlası). Ancak migren de sanıldığından daha sık gözlenir. Migren kadınlarda erkeklerden daha sıktır. Bunun dışında küme baş ağrıları, günlük süregen baş ağrıları gibi daha nadir baş ağrısı çeşitleri de bulunmaktadır.

Gerilim Tipi Baş Ağrısı
Gerilim tipi baş ağrıları hem daha kısa sürerler, hem günlük hayatı pek etkilemezler, hem de tedaviye daha kolay cevap verir. Nadir durumlarda aralıklı gelen bu ağrılar süregen bir hal alarak çok rahatsız edici olabilir.
 
Migren
Migren ağrısı oldukça karakteristiktir. Genellikle zonklayıcı karakterde, oldukça ızdırap vericidir ve hastanın günlük yaşam aktivitelerini engeller. İlaç tedavisine çok kolay cevap vermez, özel takip ve tedavisi vardır.
 
Baş ağrısı ile başvuran hastada dikkat edilecek hususlar;
•    Baş ağrısının süresi
•    Baş ağrısının hastada başladığı yaş
•    Aralıklı olup olmaması
•    Birden oluşup oluşmadığı
•    Ağrının şiddeti
•    Ağrının yeri
•    Ağrının karakteri
•    Eşlik eden başka yakınmaların varlığı
•    Ağrıya neden olan faktörlerin olup olmadığı
•    Ağrı kesiciye yanıtı
 
Eğer baş ağrısının altında herhangi bir neden yattığı anlaşıldıysa, tedavi bu nedene yönelik yapılacaktır. Hastada primer bir baş ağrısı saptandıysa ağrı tipine göre ve kişiye özel bir tedavi rejimi seçilecektir.
Çoğu migren hastası uygun tedavi ile ağrılarından kurtulur ve çok daha verimli bir yaşam sürdürür.
İlaç tedavisin yanı sıra destek tedavileri (psikolojik, fizik tedavi ve rehabilitasyon, supplementer tedaviler) de hastalara büyük oranda rahatlık sağlarlar.
 
Eğer baş ağrısı:
•    Ani ve çok şiddetli başladıysa
•    Ateş veya kusma eşlik ediyorsa
•    Hayatınızda ilk defa bu şekilde bir ağrı yaşıyorsanız
•    Sinir sistemine ait herhangi başka bir bozukluk eşlik ediyorsa(kuvvet kaybı, görme kaybı vb.)
•    Bilinç değişikliği varsa
Hemen en yakın hastanenin acil servisine başvurunuz.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.