banner2
Öne Çıkanlar Eyyübiye Belediyesi Balıklıgöl Sanlıurfa Haber Uluslararası Robot Yarışması nedir? ABD Dış İşleri Bakanı John Kerry

Balık avlanma yasağının bitmesinin ardından bir buçuk ay geçti. Akdeniz’e sahili bulunan Adana’da balığın en ucuz dönemine girildi. Balıkçılar tezgâhlarını; Hamsi’den Palamut’a, Somon’dan Köpekbalığı’na yüzlerce çeşit balıkla süsledi. Balığın bol olduğu bugünlerde satışlarının ise istenen düzeyde olmadığını ifade eden Adana Balıkçılar Çarşısı esnafı, genelde kırmızı et tüketmeyi seven Adanalıların sağlık açısından haftada en az 2 defa balık tüketmesini tavsiye ediyor.

Denize sıfır bir kent olan Adana’da balık tüketiminin çok az olduğunu ifade eden balıkçı esnafından Murat İlsadar, “Adana’da deniz var, balık yeme kültürü yok. Şu an balık çok ucuz, bir ay sonra balık pahalanacak. Şimdi balık yemenin tam zamanı.” dedi.

“Adanalılar daha çok kırmızı eti seviyor”

Balığın diğer tüm etlerden daha faydalı bir besin olduğunu belirten esnaf İsmail Ulçay da balığın bol, çeşitli ve ucuz olduğu döneme girildiğini söyledi. Uzmanların; yaşlı ve çocuklara haftada en az iki defa balık yemelerini tavsiye ettiğini vurgulayan Ulçay, “Adanalılar, daha çok kırmızı eti seviyor. Bu yüzden balığı daha az tüketiyorlar. Balık kültürünün yaygınlaştırılması için çalışmalar yapılması ve balığın faydasının anlatılması gerekiyor. Bu yapılırsa o zaman faydalı bir besin olan balık tüketimi de artar.” şeklinde konuştu.

Adana’daki balıkçıların yüzde 90 oranında Akdeniz ürünü balıkları sattığını bununla birlikte Karadeniz Hamsi ve Somon gibi balıkların da tezgâhlardan eksik olmadığını söyleyen esnaf Ziver Erdoğan ise balık kilogram fiyatlarını şöyle aktardı: “Karadeniz Hamsi-6, Palamut, Kefal- 8, İstavrit-10, Levrek, Çupra, Somon, Gümüş -15, Alabalık-10, Köpekbalığı-15 ve Logos-75 TL”

Balıketinin faydaları saymakla bitmiyor

Balıkta başta fosfor olmak üzere, iyot, demir ve kalsiyum gibi madensel tuzlar ile A, D ve B on iki vitaminleri bulunduğunu belirten uzmanlar, özellikle çocuk ve yaşlıların bolca balık tüketilmesini tavsiye ediyor.

Uzmanlar, balığın besleyici özelliğinin yanı sıra faydalarını ise şöyle sıralıyor:

-Bedene güç ve enerji verir.

-Zihin yorgunluğunu giderir.

-Yapısındaki demir sayesinde kan yapar.

-Balıktaki kalsiyum kemiklerin büyümesini sağlar ve özellikle çocukluk çağlarında gelişmeyi kolaylaştırır.

-Çok gerekli madensel tuzlardan biri olan iyot, vitaminlerin ve diğer madensel tuzların özümlenmesini sağlar.

-Balıketinde bulunan A vitamini gözlere kuvvet verir. (Ayhan Kaya-İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.