banner2
Öne Çıkanlar Sanlıurfa Haber urfahaber Rogers Kassım Mato Nebil Dirar robotik otomasyonlarla maksimum verime ulaşacak

Bakan Çelik; Sigara'nın Sağlık Harcamaları 3 Milyar

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sayın Faruk Çelik’in konuya ilişkin yaptığı açıklama şöyledir:

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, toplam sağlık harcamalarının % 9’unun tütüne bağlı hastalıklarından kaynaklandığını açıkladı.
Sosyal Güvenlik Kurumu’nun 32 milyar 556 milyon liralık sağlık harcaması olduğunu belirten Bakan Çelik, bunun 2 milyar 805 milyon liralık kısmının tütüne bağlı hastalıklarla mücadelede kullanıldığını söyledi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Sosyal Güvenlik Kurumu ile Dünya Sağlık Örgütü yetkililerinden ortak bir ekip oluşturarak tütün kullanımına yönelik geniş çaplı bir araştırma yapıldığını bildirdi.

2010 yılında başlayan ve yaklaşık 1 yıl süren araştırmada, ilginç sonuçlara ulaşıldı.  Bakan Çelik, yapılan araştırmada ilk kez doğrudan hastalık verileri kullanıldığını belirtti.

Dünya Sağlık Örgütü tarafından ilgili konuya yönelik tüm dünya ülkelerine referans araştırma olarak örnek gösterilen çalışmaya göre, Türkiye, sigara kullanımında riskli ülkeler içinde yer aldı.

Araştırmada, günlük içilen sigara miktarlarına göre Türkiye, erkeklerde birinci, kadınlarda ise ikinci sırada yer aldı. Yapılan araştırmada,  sigara kullanımına bağlı hastalıkların Sosyal Güvenlik Kurumu’na ek maliyet getirdiği de ortaya çıktı.  

Buna göre; Sosyal Güvenlik Kurumu’nun 32 milyar 556 milyon liralık sağlık harcamasının % 22’sine karşılık gelen 7 milyar 322 milyon liralık kısmının kanserler, kalp ve damar hastalıkları, solunum yolu hastalıkları ve üreme ile ilgili hastalıklar için kullanıldığı belirlendi.

Toplam sağlık giderlerinin % 9’una karşılık gelen 2 milyar 805 milyon TL’nin ise tütüne bağlı olduğunu belirtilen araştırmada, erkeklerin tütüne bağlı sağlık giderleri için Sosyal Güvenlik Kurumu’nun 2 milyar 37 milyon lira harcama yaptığı, kadınlar da ise bu rakamın, 768 milyon 323 bin lirayı bulduğu belirlendi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, bu maliyetlere üretkenlik kaybı ve özürlülük ve ölümlerin katılmadığını belirterek; “Eğer  bu kayıpları da hesaba koyarsak; manevi kaybımız yanında yaklaşık 7 milyarlık bir maddi kaybımız ortaya çıkmaktadır” dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun 74 milyon vatandaşımıza doğumdan ölüme sağlık ve sigortacılık alanlarında hizmet verdiğini ifade ederek şöyle konuştu: “Önemli olan vatandaşlarımızın sağlığı…  Sağlığın yerine hiçbir şeyi koyamazsınız. Hükümet olarak özellikle sigarayla mücadelede çok titiz davranıyoruz. Bu konuda önemli mesafe aldık. Ancak, halen istediğimiz yerde değiliz. Sigaraya verilen hayatı ve harcanan parayı görmezden gelemeyiz. Mutlaka önlem alınmalı. Dünya Sağlık Örgütü Tütünle Mücadele Kontrol çalışmaları yürütülmektedir. Amacımız herkesin sigaradan uzak durmasını sağlamaktır. Ancak, daha da önemlisi geleceğimizin teminatı olan çocuklarımızı bu zararlı alışkanlıktan koruyabilmektir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.