banner2
Öne Çıkanlar Urfa Urfa Haber Gaziantep Haliliye Belediyesi Akçakale

BAHAR ALERJİSİNE DİKKAT!


Kış mevsimini tamamıyla geride bıraktığımız şu aylarda, havanın ısınması ve tabiatın canlanmasıyla birlikte baharın bir diğer yüzü, bahar alerjileri ortaya çıkıyor. Ne yazık ki; sabırsızlıkla beklediğimiz bahar, bazı insanda mühim sıhhat sorunlarına yol açabiliyor.
Opr. Dr. Ahmet Yetkin, bahar alerjisi hakkında şöyle konuştu;
Baharla birlikte toplumun çoğunda hiçbir belirti görülmezken, duyarlı (hassas) insanda alerjenlerle ilişki sonucu alerjen-antikor reaksiyonu ile bir bağışıklık sistemi rahatsızlığı olur. Buna bahar alerjisi (mevsimsel alerjik rinit yani saman nezlesi)denir.
HANGİ BİTKİLER BAHAR ALERJİSİNE SEBEP OLUR?

Bahar alerjisine aslında ağaç, çimen ya da ot polenleri neden olabilir. Böceklerle tozlaşma yapan, taşınan polenler ise alerjik etki yapmazlar. Rüzgârla polen yayanlar, çalı ya da ağaçlardır. Fakat bunlardan alerjik polen yayanlar park ve bahçelerde yaygın kullanılan mazılardır. Çam polenlerinin de alerjik etkisi vardır. Ağaç ve çiçek polenleri ilkbaharda, çayır çimen polenleri yaz başında, yabani ot polenleri ise yaz ortası ve sonbaharda bahar alerjisine sebep olurlar.
Uzm. Dr. Tuncer Şenol ise bahar alerjisi hakkında şunları söyledi;
Yapılan araştırmalara göre son yıllarda Alerjik Rinit (Saman nezlesi) ve Alerjik Astım vakaları giderek artmaktadır. Şikâyetler sıklıkla 20 yaş öncesinde başlar.

Her 2 hastalık da özellikle ilkbahar döneminde ağaç ve çiçek tozlarının açığa çıkmasıyla alevlenmeler gösterir. Hastalar polikliniğimize genellikle öksürük yakınmasıyla başvurur. Alerjik rinit’i olan hastaların bir kısmında ilerleyen dönemlerde alerjik astım gelişebilir. Bu nedenle alerjik yakınması olan hastalar erken dönemlerde tanı konarak tedavi edilmelidir.
Cilt testi dediğimiz basit bir alerji testi ile polen alerjisi tanısı koymaktayız. Alerji konusunda uzman bir hekim tarafından damlacık yöntemiyle cilde bir damla damlatılır ve küçük bir iğneyle cilt delinerek bu damlanın cilde nüfus etmesi sağlanır. Alerjisi olan kişilerde burada kızarıklık, kabarıklık oluşmaktadır. 15-20 dakikalık testlerle bir kişinin polenlere alerjisinin olup olmadığını, hangi polene alerjisinin olduğunu net bir şekilde anlayabilmekteyiz.
BAHAR ALERJİSİ TEDAVİ EDİLMEZSE NE OLUR?
Bahar alerjisinde polenler buruna girer ve göze yapışır. Gözde sulanma, kızarma, kaşınma; burunda kaşınma, burun akıntısı, burunda tıkanma, boğazda yanma, hapşırma bu gibi belirtiler olur. Gece uyku düzeni bozulur, gündüz konsantrasyon eksikliği ve baş ağrısı olabilmektedir. Hastalık göz kaşıntısı ve hapşırmaktan ibaret kolay bir hastalık değildir. Tedavi edilmezse ve önlem alınmazsa tekrarlar. Sinüzit, otit ve astıma sebep teşkil edebilir.
BAHAR ALERJİSİNDEN NASIL KORUNULUR?
Bahar aylarında alerjenlerden korunmak için polenlerin havada yoğun bulunduğu sıralarda açık havada durmamalı, kapı ve pencereler kapalı tutulmalı, arabada camlar açılmamalıdır. Sıcak ve kuru havada polen çok iken, yağışlı havada polen çok az olur. Uygun sürede dışarı çıkmalı, klimalar polen filtreli olmalıdır. Saçlar ve giysiler polen tutarlar; bu nedenle eve gelince kıyafet değiştirilmeli ve duş almalıdır.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.