banner2
Öne Çıkanlar Sanlıurfa Urfa URFASPOR Diyarbakır Faruk Çelik

Babalık izni artıyor, hamileye nöbet kalkıyor

İsa Yazar'ın haberi

Değişiklikle birlikte kamudaki uzman kadrosunda çalışan personel, tek çatıda toplanacak. Özlük hakları ve maaşları eşitlenecek. TBMM dahil, birçok bakanlıklarda ve bağımsız kurullarda 'uzman' adı altında kamu personeli çalışıyor. Bunların her birisinin maaşlarında ciddi farklılıklar var. Bu nedenle uzmanlar, daha yüksek maaş alabilmek için bağımsız kurullara geçmeye çalışıyor. Yapılacak düzenleme ile bu durum önlenecek. Maaş ve özlük hakları açısından eşit statüye getirilecek uzmanların, kurum değiştirmesi önlenip daha verimli çalışması sağlanacak.

Bakanlar Kurulu'nda imzaları tamamlanan 657 sayılı kanunda değişiklik öngören yasa tasarısı, önümüzdeki hafta Meclis'e sevk ediliyor. Düzenleme ile memurlara sicil puanı verilmesi uygulaması da sona erecek. Bunun yerine disiplin kurallarının uygulanmasını esas alan yeni düzenleme yapılacak. Bir başka düzenleme ise hamile memurlara yönelik. Hamile memurlara gece nöbeti ve vardiya yazılamayacak. Özürlü memurlara da isteği dışında gece nöbeti verilemeyecek. Karısı doğum yapan memura verilen 3 günlük babalık izni 10 güne çıkarılacak. Evlilik ve ölüm durumundaki izin hakkı 7 gün olacak. TBMM'de kısa sürede yasalaşması beklenen düzenleme ile memurlara toplu görüşme primi geri geliyor. Daha önce ayda 10 TL olarak ödenen toplu görüşme primi, Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmişti. Bu iptali aşmak için yeni formül bulundu. Buna göre toplu görüşme primi, üç ayda bir 30 TL olarak ödenecek. Düzenleme, sendikalar için hayati önem taşıyor. Kasım ayından beri memurların sendika aidatını ceplerinden ödemeleri nedeniyle sendikalı memur sayısında düşüş görülüyordu.

ÖZELDEN KAMUYA GEÇİŞ KOLAYLAŞIYOR

Bir başka düzenleme ile de kamuya özel sektörden yönetici transfer edilebilmesinin önü açılacak. Böylece genel müdür, müsteşar, müsteşar yardımcıları özel sektördeki başarılı yöneticilerden atanabilecek. Yasa tasarısında daha önce sendikalarla mutabakata varılan konular da yer alacak. Buna göre memurların hafta sonu bulundukları yeri izinsiz terk etmesine yönelik yasak kalkacak. Sendikalar ise 657 sayılı yasada yapılan değişiklikten kendilerinin haberdar edilmediğini ifade ediyor.

Tasarıyı görmediklerini söyleyen Memur-Sen Başkanı Ahmet Gündoğdu, düzenlemede kendileriyle mutabakata varılan maddeler de olduğunu söyledi. Ancak düzenlemenin tamamını göremedikleri için sürprizle karşılaşma ihtimaline dikkat çeken Gündoğdu, "Bizim için yaptığınızı söylüyorsunuz. Bunu hâlâ paylaşmamanız bir eksikliktir. İçeriğinin bizimle paylaşılması önemli sorun. Çok onaylayacağımız düzenlemeler de olabilir, ama bunun paylaşılması gerekirdi." diyor.

(Zaman)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.