banner2
Öne Çıkanlar Sanlıurfa Urfa URFASPOR Diyarbakır Faruk Çelik

Artık engelli çocuk doğmayacak
Daha çok akraba evliliklerinde görülen bebeklerin engelli doğumuna, önlem alınabilir mi? Karadeniz Teknik Üniversitesi'nde, embriyonun gelişiminde rol alan yeni bir gen tanımlandı. Bu sayede, doğumsal genetik bozukluk engellenebilecek. 
Akraba evliliklerinde bebeğin engelli olması riski iki kat fazla. Bilim insanları, bu riski ortadan kaldırabilmek için aralıksız çalışıyor.
Karadeniz Teknik Üniversitesi'nde bu konuda önemli bir adım atıldı. Yeni bir gen tanımlandı.
Tanımlanan yeni gen, gebelikte farkedilmeyen engelli doğumların önüne geçebilecek.

Yeni buluşla ilgili bilgi veren KTÜ Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ersan Kalay, "Bu çerçevede daha önce Arslan sendromu olarak bu fakültede tanımlanmış genetik bozukluğu ve ondan sorumlu olan geni aradık. Bu çalışmanın sonunda Arslan sendromundan sorumlu olan geni ve o gen üzerindeki genetik bozukluğu tanımladık" diye konuştu. 
Bu çalışma, hastalığın tedavisine değil ailelerin sağlıklı çocuk sahibi olmalarına katkı sağlayacak.

Doç. Dr. Ersan Kalay, bu konuda, "Bir kere hastalığı tedavi etme şansımız bu aşamada yok. Bulduklarımızın tedavi sürecine bir katkıları da yok, katkı ailelerin bundan sonraki süreçte sağlıklı çocuk sahibi olmalarına olacak" dedi.
Türk ve Mısırlı aileler üzerinde yapılan araştırmaya çok sayıda yerli ve yabancı üniversite de destek veriyor.

Araştırmanın sonucunun bilimsel dergilerde yayınlandığını ifade eden Doç. Dr. Ersan Kalay, "Sonuçta çalışmaların sonuçları bilimsel dergilerde yayınlanıyor. Genetik camiasının en saygın dergilerinden birinde The Journal Of Union Genetic'de Aralık sayısında online olarak çıktı, Ocak sayısında matbu olarak çıkacak" şeklinde konuştu.
Araştırma sayesinde, özellikle akraba evliliği yapan çiftlerin, çocuk sahibi olmadan önce önlem almaları mümkün olabilecek.

TRT Haber

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.