banner2
Öne Çıkanlar Eyyübiye Belediyesi Balıklıgöl Sanlıurfa Haber Urfa Haber Uluslararası Robot Yarışması nedir?

Mersin Halk Sağlık Müdürü Dr. Aytekin Kemik, yaptığı yazılı açıklamada, Sağlık Bakanlığı’na bağlı hastanelerde 2013 yılı verilerine göre sezaryenli doğum oranlarının yüzde 39, üniversite hastanelerinde yüzde 63, özel hastanelerde ise yüzde 81 olduğu, istatistiklerin dikkate alınması halinde özel ve üniversite hastanelerinde sezaryenli doğum oranlarının yüksek olduğunun görüldüğünü ifade etti.

Sezaryenin aslında doğum şekillerinden birisi olmadığını vurgulayan Kemik, “Doğum tektir, o da normal doğumdur. Sezaryen, doğumun mümkün olmadığı durumlarda veya anne ile bebeğin risk altında olduğu durumlarda anne ile bebek sağlığını korumak için yapılan bir ameliyatla bebeğin anne karnından çıkartılmasıdır. Yani sezaryen doğum değil bir ameliyattır” dedi.

Sezaryenli doğumun dünya ortalaması yüzde 15 iken 2013 yılı Türkiye ortalamasının yüzde 48 olduğu, Mersin’de ise yüzde 58 olduğunu söyleyen Kemik, “Sezaryenle doğumda artış yaşanmasının sebepleri arasında anne adaylarının doğum ile ilgili endişeleri ve korkuları nedeniyle sezaryen yönünde taleplerinin olduğu düşünülmektedir.” ifadelerine yer verdi.

Kemik, açıklamasında normal doğumun faydalarını ise şu şekilde sıraladı; “Normal doğum, doğum sonu depresyonunu azaltır. Normal doğumda anne daha çabuk kilo verir. Sezeryanla doğan bebeklerin ileriki hayatlarında obez olma riskleri çok daha fazladır. Normal doğumda sezaryene göre ‘doğum sırasında anne ölüm oranı’ daha azdır. Normal doğumda doğum sonrası enfeksiyon ve kanama görülme riski daha azdır. Normal doğum yapan annenin doğum sonrasında ağrı şikâyeti sezaryene göre çok azdır. Doğal doğumda, kendi kendine işleyen bir kimyasal mekanizma vardır. Vücut; ağrı kesicisini, sakinleştiricisini bile kendisi salgılar. Normal doğum isminden de anlaşıldığı gibi doğumun normal ve doğal şeklidir. Bu nedenle de anne ve bebek açısından en sağlıklı olanıdır.” (Osman Öksüz-İLKHA)






Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.