banner2
Öne Çıkanlar Eyyübiye Belediyesi Balıklıgöl Uluslararası Robot Yarışması nedir? ABD Dış İşleri Bakanı John Kerry Lübnan

'Anız yakanlara caydırıcı cezalar verilmelidir'

Çiftçilerin anız yakmaması için yetkililerin ciddi adımlar atması gerektiğini belirten Batman Sağ-Çev Derneği, anız yakanlara caydırıcı cezaların verilmesi uyarısında bulundu.

Batman’da faaliyet yürüten Sağlık ve Çevrecilik Derneği (Sağ-Çev), kentte halkın sağlığını tehdit eden anız yangınlarıyla ilgili yazılı basın açıklaması yaptı.

Hububat hasadının bitimiyle beraber tekrar başlayan anız yakmaların bir türlü bitmediği belirtilen açıklamada, “Mevcut durum, yapılan onca uyarılara rağmen vatandaşların anız yakmaktan vazgeçmediğini gösteriyor. Anız yakmanın çevreye, insan sağlığına hayvanlara hatta o toprakta yetişen ürüne bile zararları ortadayken, çiftçilerin anız yakmaya devam etmelerini doğru bulmuyoruz. Çiftçilerimizin bu konuda daha duyarlı olmalarını, az bir menfaat için bu denli büyük zararlara sebep olmamalarını ve yapılan uyarılara kulak vermelerini istiyoruz.” denildi. 

Anız yangınlarının son bulması için çiftçilerin eğitilmesi gerektiğinin ifade edildiği açıklamada, “Çiftçilerde yerleşmiş kanaat ‘anız yakmanın ürün için faydalı olduğu’ düşüncesi, doğru bilgilerle değiştirilmeli, anız yakmanın ürüne, çevreye ve tüm canlılara verdiği zarar bire bir çiftçiye anlatılmalıdır. Çiftçilerimiz iyi bir eğitimden geçirilmelidir. Bu amaçla uzman heyetler kurulmalı ve bu heyetler gerekirse birebir çiftçileri gezmelidir. Belirli aralıklarla da çiftçilere yönelik seminer ve toplantılar yapılmalı ve bütün çiftçilerin katılımı sağlanmalıdır. Sadece basın açıklamaları yapmak ile anız yangınlarının önünün alınacağını düşünmüyoruz. Çiftçinin anızını yakmasındaki en önemli faktörün zamandan kazanmak ve masraftan kaçınmak olduğuna göre, yetkililer de bu konuda çiftçilere destek olmalı, sap kırma makineleri temin etmede kolaylıklar sağlamalıdır. Her şeye rağmen anız yakmaya devam ederek çevreye ve canlılara zarar vermeye devam edenlere yönelik ağır ve caydırıcı cezalar verilmelidir.” ifadelerine yer verildi.

(İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.