banner2
Öne Çıkanlar Eyyübiye Belediyesi Balıklıgöl Sanlıurfa Haber Urfa Haber Uluslararası Robot Yarışması nedir?

Acil sağlık hizmetlerinde farkındalık oluşturmak amacı ile kutlanan “112 Acil Sağlık Hizmetleri Haftası" nedeniyle açıklamalarda bulunan Van İl Sağlık Müdürü Dr. Ergün Yanmaz, 112 Acil servis hattının gereksiz yere meşgul edilmemesi gerektiğini söyledi. Dr. Yanmaz, kentte ambulansların vakalara ulaşmada ciddi sorunlar yaşadığını söyledi.

Ulusal Medikal Kurtarma Ekiplerinin ( UMKE ) ile olası afetlerde ve acil kurtarma durumlarında sağlık hizmeti sunumu için hazır hale getirildiğini, ifade eden Dr. Yanmaz, “Bu gelişmeler çerçevesinde acil sağlık hizmetlerinin tanıtımı ve halkımızın farkındalığını artırabilmek amacı ile 1-7 Aralık "112 Acil Sağlık Hizmetleri Haftası" olarak kutlanmaktadır.” dedi.

Vakalara müdahale şeklini anlatan Dr. Yanmaz, “İlimizde bulunan komuta kontrol merkezine ulaşan çağrılar, aciliyetine karar verilerek değerlendirilir. Olay yerine en yakın istasyondan içerisinde doktor veya paramedik, acil tıp teknisyeni bulunan tam donanımlı ambulans görevlendirilerek olay mahalline ulaşması ve hasta ya da yaralıya olay yerinde gerekli tıbbi müdahaleyi yaparak ihtiyaç varsa tedavi göreceği hastaneye nakledilmesi şeklinde müdahale edilmektedir.” şeklinde konuştu.

Acil Sağlık Hizmetlerinin amacının acil sağlık hizmeti ihtiyacı olan vatandaşlara 24 saat ücretsiz hizmet vermek olduğunu hatırlatan Yılmaz, “Hastanın durumuna göre, iklim, coğrafi, trafik ve benzeri koşullar göz önüne alınarak, en uygun ambulans yönlendirilir. 112 Acil Sağlık Hizmeti kentsel ve kırsal alanda yüzde 100 erişim ile sunulmaktadır. Hayati tehlike durumu olmayanlar tarafından meşgul edilmesi nedeniyle gerçek acil sağlık yardımına ihtiyacı olan hasta ve vakalara ulaşmada geç kalınmaktadır.” ifadelerini kullandı.

“Vakalara ulaşmada ciddi sorunlar yaşıyoruz”

İlde ambulansın vakaya ulaşmasında önemli sıkıntılar yaşandığını da sözlerine ekleyen Dr. Yılmaz, “Yollarda ambulanslar ve diğer geçiş öncelikli araçların kullanımı için güvenlik şeridi olmaması, diğer sürücülerin ambulansa yol vermemesi/verememesi, bazı saatlerde yaşanan trafik yoğunluğu, ara sokakların ambulansın geçişine uygun olmaması gibi nedenler ambulansların vakalara ulaşmasını zorlaştırmaktadır.” diye konuştu.

“Hayata yol ver”

İl Sağlık Müdürü Dr. Ergün Yanmaz ayrıca, Sağlık Bakanlığı tarafından, 112 Acil çağrı hattının gereksiz aranmasının önlenmesi ve trafikte ambulansın geçiş önceliğine özen gösterilmesi için başlatılan ‘Hayata yol ver’ kampanyasının da devam ettiğini aktardı.

(İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.